România, suspectată că a exportat afine contaminate cu virusul hepatitei A. Autoritățile române exclud posibilitatea

Data publicării:
afine

Actualizare ora 10.00 Directorul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat la Digi24 că este vorba despre un lot de aproape 2000 de kilograme de afine care a plecat spre Italia la 14 septembrie 2012. Firma exportatoare este partener direct al firmei importatoare din Italia, astfel că România nu are nicio implicare în acest scandal. Totuși, după alerta emisă în urmă cu aproape o lună, autoritățile române au făcut verificările necesare la firma exportatoare. Ancheta a demonstrat că firma respectivă este înregistrată sanitar-veterinar și a respectat procedura europeană de export sanitar-veterinar. „Unitatea a fost verificată, nu prezintă probleme”, a spus Vladimir Mănăstireanu. E posibil ca în procesul de fabricare și mixare de fructe să fie apărut problema, a precizat Mănăstireanu. El a adăugat că autoritățile române au comunicat „foarte clar” autorităților italiene că în România nu există probleme.

----------------------------------------

Potrivit Mediafax, este vorba despre fructe de pădure congelate care au fost importate din România, Polonia şi Bulgaria și au fost retrase de la vânzare în Italia, după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu virusul hepatitei A. Aceste informații au fost introduse în sistemul european de alertă alimentară.

Hepatita de tip A este o boala infecţioasă cauzată de acest virus, care se transmite prin alimente şi apă contaminată, având o perioadă de incubaţie între 15 şi 45 de zile.

Este un nou scandal alimentar care priveşte România, după scandalul cărnii de cal, al fructelor importate din Turcia contaminate cu pesticide sau al laptelui contaminat cu aflatoxină.

În momentul în care produsele, orice produse, pleacă la export, ele sunt însoțite de documente, mașinile sunt sigilate. Documentele atestă, din punct de vedere sanitar-veterinar, că totul este în regulă”, a declarat, la Digi24Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Responsabilitatea, în primul rând, aparține Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

S-ar putea ca, pe parcurs, marfa să fi fost depozitată într-un loc de unde să fi contactat acest virus”, a mai spus Dragoș Frumosu. Dacă așa s-a întâmplat, acest lucru se poate demonstra, drumul produselor plecate din România la export poate fi reconstituit, a adăugat acesta. 

Citiți și: Industria alimentară din România, zguduită de alerte în ultima lună

Cât de sigure mai sunt produsele alimentare din România?

Firmele care exportă fructe de pădure spun că acestea sunt vândute congelate şi nu există riscul ca ele să fie contaminate. Medicii au altă opinie.

Acolo, fructele, în afară de manipularea oamenilor noștri, care au și analizele care se fac anual, acolo se realizează o ambalare profesională, în saci sau alți recipienți pe care îi impune contractantul, și când ajungem cu congelare la -20 de grade, chiar dacă au fost ceva posibile probleme la - 20 de grade cred că se distrug prin procesul de congelare, spune Mihai Palamaru, purtător de cuvânt al Direcției Silvice Alba.

E posibil să persiste un timp îndelungat dacă erau în preablabil contamintate”, avertizează Simin Florescu, medic Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.

Singura soluţie este ca toţi angajaţii care ambalează orice fel de alimente să aibă analizele făcute la zi pentru a evita contaminarea. În ultima lună, Italia a declanşat alte două alerte privind fructe de pădure contaminate cu virusul hepatitei A. În acest cazuri, România nu era menţionată printre ţările suspectate.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri