ROŞIA MONTANĂ. Victor Ponta: E bun referendumul, după consultare. Nu e loc mai bun pentru dezbatere decât Parlamentul

Data publicării:
VICTOR PONTA-resize Mediafax Foto-Octav Ganea-4

„Explic încă o dată. Nu am adoptat același proiect care exista în perioada de până în 2011. Față de ce s-a prevăzut inițial, Guvernul actual a renegociat cele trei aspecte esențiale: investiții suplimentare în protecția mediului și respectarea standardelor, creșterea redevențelor la 6%, mărirea participației statului până la 25%. Dacă s-ar realiza proiectul, în mod direct și indirect, prin celelalte taxe, România ar beneficia aproximativ 75% din tot ce ar rezulta. Am luat o decizie curajoasă și controversată, îmi asum și criticile”, a subliniat el.

„Conform legilor, ministerele trebuiau să emită autorizațiile pentru proiect. Dacă nu emiteam autorizațiile, lucru care oricum nu s-a făcut, companiile implicate ne dau în judecată și cer despăgubiri statului român, suma previzionată pentru neîndeplinirea obligațiilor legale este spre 2 miliarde de dolari. De aceea am făcut partea tehnică de negociere, nu am luat nicio decizie de aprobare, pentru că o asemenea decizie nu poate fi luată decât în urma unei dezbateri reale în Parlament”, a explicat premierul.

Dacă președintele, conform atribuțiilor sale, consideră util să declanșeze un referendum, cred că e o idee foarte bună. Am mai vorbit despre consultare. Înainte de referendum, Parlamentul este, cu absolut toți, cu opinii pro sau contra, locul ideal de dezbatere. Apoi mergem la referendum și se poate decide. 

Orice referendum se face după o informare corectă. E bun referendumul, după informare. Nu există un loc mai bun de dezbatere decât o comisie în Parlament cu toate cifrele pe masă”, a declarat Victor Ponta.  

„Am moștenit proiecte de acest gen în care lașitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluții. Puteam doar să anunț că statul urmează să plătească miliarde despăgubiri. Îmi asum toate criticile, consider democratice manifestările publice, atât timp cât nu a existat nicio manifestare violentă. Mi se pare normal și democratic să se exprime toate părerile. Luând exemplul SUA, și când e vorba de război există opinii pro și contra, dar cel care decide e Parlamentul. Procedez exact la fel. Sunt convins că în Parlament se vor auzi toate vocile”, a mai spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este în continuare un susţinător al mineritului, că promovarea prin lege a exploatării de la Roşia Montană este o dovadă de "laşitate" a Guvernului şi că el nu exclude opţiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.

Referitor la acuzaţiile care i-au fost aduse de câtre preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta a răspuns: „Oricâte jigniri îmi va aduce în continuare nu îi răspund”.  

„Nu sunt în posesia tuturor datelor și argumentelor, pro sau contra. Chiar dacă se va opta pentru un vot secret – ceea ce nu cred - voi spune ce am votat, care e poziția PNL”, a declarat, la rândul său, Crin Antonescu, în conferința de presă.

„Noi știm că președintele Băsescu, atunci când exista un alt guvern, a cerut explicit Guvernului, a spus: Dacă sunt condiții fezabile, faceți proiectul. Nu știu cât de fezabile erau sau nu erau, Guvernul Ungureanu nu a discutat, dar condițiile sunt acum mai bune”, a adăugat el. „Sunt jocuri de natură politică mic electorală. Proiectul e o mare temă pentru România, mult mai importantă decât smulgerea unor proiecte electorale”, a subliniat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Megan Thee Stallion, acuzată de hărţuire de fostul ei cameraman. Bărbatul susține că a fost “umilit pe tot...
Film Now
Adevărul a ieșit la iveală după 30 de ani. De ce nu l-a vrut Richard Curtis pe Hugh Grant în „Patru nunți și...
Adevarul
Ce s-a ales de fabrica din România unde până în 1990 se produceau un milion de ceasuri deșteptătoare pe an...
Newsweek
VIDEO Rusia atacă cu superavionul MiG-31I cu rachete hipersonice și componente SUA. De ce e mortal?
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...