Șapte județe sunt sub cod roșu. Nou bilanț al inundațiilor: trei morți

Data publicării:
case luate de ape

 

Iar pericolul încă nu a trecut. Pe râurile din șapte județe, până mâine seară, la ora 21:00, este cod roșu de inundații: Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Gorj, Dolj și Vâlcea. Tot până atunci este în vigoare și un cod portocaliu pentru județele Hunedoara, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu. Meteorologii au anunțat și ei ploi torențiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, în special în Banat şi Oltenia. Grav este că va ploua exact în zonele deja afectate de viituri.

ACTUALIZARE 17:00  Apele revărsate au inundat aproximativ 150 case la Gătaia, un oraş de lângă Timişoara. Puhoaiele au aproape un metru şi jumătate, spun militarii care au evacuat 465 de oameni din calea viiturii. Probleme sunt şi într-o localitate din apropiere, unde o casă s-a prăbuşit şi 59 sunt inundate. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, se află la fața locului și discută cu autoritățile locale.

„Problema noastră este cum realizam evacuarea apei din această zonă, am realizat o breșă într-un drum județean astfel ca apa să se scurgă direct în râul Bârzava”, a declarat la Digi24 prefectul de Timiș, Eugen Dogariu. Echipaje ISU cu bărci sunt pregătite să intervină de urgență la Șemlacul Mic și Mare, două localități mici amenințate de puhoaie. Prefectul a spus că potrivit prognozelor, este de așteptat să plouă până la ora 3.

Primăria a pus la dispoziție internatul liceului de la Gătaia, unde sunt cazați oamenii evacuați.

ACTUALIZARE 16:00 Un al doilea bărbat dat dispărut, ieri, în Vâlcea, a fost găsit azi. Bilanțul se ridică până acum la trei morți și un dispărut. Una dintre persoanele decedate și dispărutul sunt din Argeș.

ACTUALIZARE 14.00. Apele se revarsă la Gătaia, în Timiş, locul de unde au pornit inundaţiile devastatoare din 2005. Pericolul este mare în sud-vestul ţării, acoperit de avertizări cu cod roşu şi portocaliu de inundaţii. Zece case au fost deja inundate la Gătaia.

ACTUALIZARE 12:00 Râul Ciornovăţ din judeţul Caraş-Severin se află joi, până la ora 21.00, sub cod roşu de inundaţii, conform unei alte avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

"Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Cernovăţ, afluent al Caraşului din judeţul Caraş-Severin", se arată în avertizare.

Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se pot produce astfel de fenomene şi pe alţi afluenţi ai Caraşului.

ACTUALIZARE 10:00  Cotele de pericol vor fi depășite pe râurile Moravița, Bârzava și Ciornovăț, afluent al Carașului. Administrația Națională Apele Române prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD ROȘU începând de astăzi, ora 10.15, respectiv 10.45 pe râurile din bazinele Moraviţa şi Bârzava din judeţul Timiş, precum și în bazinul Caraș. Fenomenele se pot produce şi pe alţi afluenţi ai Caraşului. Avertizările cod roșu sunt valabile până la ora 21.00.

În următoarele ore, ca urmare a precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic Timiș, de peste 80 l/mp, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol.

COD ROŞU înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecție a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite in exploatarea construcţiilor hidrotehnice. Populația trebuie să știe că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundații, cu producere de inundații cu efecte locale. De aceea, populația trebuie să asculte recomandările autorităților locale, a CSLU, precum și a IJSU, să nu se plimbe de-a lungul apelor, să nu desfășoare activități care au legătură cu apa sau se derulează în proximitatea lor.

Şapte judeţe sunt sub avertizare până maine la ora 14, în timp ce codul roşu pentru bazinele Moraviţa şi Bârzava din Timiş este valabil până diseară la ora 21.00. În plus, este şi cod portocaliu pentru județele Gorj, Dâmboviţa şi Giurgiu, Veştile nu sunt bune, meteorologii au anuntat ploi torențiale, cu peste 70 l/mp, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, în special în Banat şi Oltenia.  

--------------------------

 Peste 1.100 de persoane au fost evacuate în urma inundațiilor din aceste zile. Peste 260 de case au fost distruse sau avariate, iar alte peste 2.000 inundate şi 83 dedrumuri afectate.

Bilanţul inundaţiilor:

185 localităţi afectate

o persoană decedată

4 persoane dispărute

1.184 persoane evacuate

726 persoane salvate

99 locuinţe distruse

168 locuinţe avariate

2003 locuinţe inundate

2.475 fântâni colmatate

1,5 km DN-uri afectate

88,7 km DJ-uri afectate

9 poduri distruse

17.015 ha terenuri inundate

17,3 km diguri distruse

68,72 km diguri afectate

14 localităţi din judeţul Telorman au fost afectate de inundații. Zeci de persoane au fost evacuate în localitatea Roşiorii de Vede. Judeţul este la această oră sub cod roşu:

Sute de localnici din județul Argeş au fost evacuaţi, iar o parte din ei şi-au petrecut noaptea în şcoli şi cămine culturale. Alţii s-au întors la casele lor sau au dormit la vecini. Vorbim despre oameni din comunele Bârla, Bascov, Hârseşti, Stolnici şi Poiana Lacului. Cea mai grav afectată de inundaţii este comuna Bascov. Localnicii de aici au primit aseară ajutoare din partea autorităţilor. 

400 de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi în ultima clipă. La unii dintre ei doar elicopterul a putut ajunge pentru că apa a atins acoperişurile caselor. Militarii au intervenit şi ei pentru a scoapte oamenii din casele inundate. Armata are mobilizaţi 3.000 de militari şi peste 200 de utilaje tehnice.

La Vaideeni, Vâlcea, 10 case au fost năruite de viitura care a lovit cu putere localitatea. Oamenii au avut noroc că au putut să fugă înainte ca locuinţele să cadă peste ei. Le-a mai rămas doar viaţa. 72 de oameni din Vaideeni, Vâlcea, care nu mai au case, au dormit la căminul cultural. De acum înainte nu ştiu ce vor face.

Apele au făcut prăpăd şi în Argeș: aproape 400 de case au fost inundate şi 470 de oameni evacuați. Pericolul cel mai mare a fost la Bascov, lângă Piteşti. Apa a ajuns acolo până aproape de acoperişul caselor şi oamenii au tremurat pentru viaţa lor. Cei de la Situaţii de Urgenţă au avut misiune periculoasă. Au înotat prin torenţii repezi ca să salveze sinistraţii. Ar fi fost şi ei doborâţi de puterea viiturii dacă nu se legau cu centuri de siguranţă.

Pentru un om din Argeş, militarii de la Situaţii de urgenţă nu au mai putut face nimic însă. Apele l-au înghiţit în câteva secunde.

Pe mulţi, instinctul de conservare i-a împins la soluţii disperate ca să supravieţuiască puhoaielor.

Orele lungi în care a fost înconjurată de ape şi s-a temut că nu le va învinge au doborât-o pe o femeie din Argeş. A leşinat după ce aşteptarea salvatorilor a fost prea lungă. Prietenii spun că a trecut prin momente cumplite.

În Vâlcea, însă, elicopterele militare au făcut cursă după cursă.

(Dimensiunea dezastrului s-a văzut cel mai bine de sus. Elicopterul Digi 24 a survolat oraşul Novaci din Gorj şi comuna Vaideeni din Vâlcea. Imaginile, impresionante, arată cât de mari sunt pagubele produse de natura ce şi-a ieşit din fire. Oamenii disperaţi privesc ce-a lăsat în urmă urgia.)

Zeci de oameni surprinși pe insule formate între apele umflate ale unor râuri sau pâraie au fost salvaţi cu elicopterele. Sinistraţii s-au urcat în nacela atârnată de aparatul de zbor şi aşa au putut să ajungă la loc sigur.

Din păcate şi la această oră doi oameni din Vâlcea sunt de negăsit, după ce au fost luaţi de viituri.

Supravieţuitorii inundaţiilor încearcă să depăşească şocul, dar le este extrem de greu. Teama încă nu le-a ieşit din suflet, case nu mai au, iar de foame şi sete trebuie să uite.

 „N-am mâncat nimic de la ora 11 de ieri. Ce să mănânci, că nu a venit unul măcar să te roage cu o sticlă de apă sau ceva...”, spune o femeie.

Când şuvoaiele au lovit, Ileana Munteanu era acasă doar cu fiul ei de 18 ani. Au plecat în ultimul moment din calea apelor învolburate.

Agoniseli de-o viață, măturate într-o clipă. Ce povestesc oamenii

Apele revărsate ale râului Olăneşti au măturat tot ce au găsit în cale la Vlădeşti, în judeţul Vâlcea. Curţile oamenilor au fost inundate, iar viitura a fost atât de puternică încât a doborât şi câteva case. Oamenii nu au mai apucat sa salveze nimic, iar acum nu ştiu cum anume vor trece peste această tragedie.

„Sus, aveam camera copilului, lângă, camera de oaspeţi, iar cea din spate era a noastră. Nu ştiam ce să iau din casă. Când am ieşit, a căzut casa. Deci, a fost o fracţiune de secundă”, povestește un tânăr.

Bogdan Alexandru a avut parte de cea mai negră zi a vieţii sale. Sub ochii săi, toată agoniseala din ultimii ani s-a dus pe apa Sâmbetei. A muncit în Spania cu soţia, pentru a-şi construi casa la care visa şi tot ce a mai apucat să salveze a fost...„ Albumul de botez al copilului. Mi s-a rupt inima!”, mărturisește tânărul.

Patru vile s-au prăbuşit după ce apele învolburate ale râului Olănești au rupt barajul construit în urmă cu doar trei ani.

„Stăteam în faţa televizorului şi deodată s-a auzit vâjjjjjjjjj şi atunci am zis: Haideţi, fetelor, că a venit apa peste noi! ”, povestește un bărbat. „Am o nepoţică de 3 ani. Ea când a văzut că e apă în curte...tataie, ne ia casa, tataie, ne ia casa...A început să plângă şi să urle”.

„Oamenii dinspre râu îmi făceau semne disperaţi să plec din zonă pentru că va veni valul acela mare direct către mine. Am reuşit să sar gardul şi să mă duc sus la soţie sus, plângeau şi copilul şi soţia”, relatează un alt bărbat.

„Am văzut din balcon , cu ochii mei, cum a căzut spatele grătar, magazie de lemne, gardul, care mai căzuse în urmă cu câteva luni inainte. Pur şi simplu, am crezut că este un film tot ce se întâmpla în faţa ochilor”, spune o femeie.

Pierderile din Vlădeşti sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Proprietarii aşteaptă acum să fie despăgubiţi de firmele de asigurări.

Între timp, autorităţile încearcă să consolideze malul râului Olăneşti cu tone de piatră. În faţa unui debit istoric de 380 de metri cubi pe secunde spun că era normal ca digul să cedeze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate