Schengen tulbură iar apele politicii românești. Președintele îi cere ministrului de Externe să-și retragă o declarație

Data publicării:
02032013 20live 20toma-52552

Disputa a plecat de la o declaraţie a ministrului de Externe. Acesta a spus că România ar putea să nu mai fie interesată de admiterea în Schengen, în situaţia în care discuţiile pe această temă suferă încă o amânare.

Printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a anunţat că se delimitează de aceste declaraţii. Mai mult, șeful statului îl invită pe șeful diplomației să renunțe la astfel de declarații, pentru a nu crea percepții false în rândul statelor membre UE. În replică, Titus Corlățean l-a invită pe șeful statului să facă lobby pentru România.

Titus Corlățean a răspuns, sâmbătă, la poziția anunțată de Președinție. El nu și-a retractat afirmațiile, doar le-a nuanțat.

Șeful diplomațieiși-a acuzat opozanții politici - popularii - că sunt la originea atitudinii retincente față de aderarea României la Schengen manifestată în ultimul timp, spune Titus Corlățean, preponderent de state cu guverne de dreapta.

Ministrul de Externe a declarat că Guvernul îşi face datoria pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă demersul nu a fost susţinut şi în plan intern de PDL şi preşedintele Băsescu, pe care ţinut să îl întrebe public dacă a vorbit cu cancelarul Angela Merkel despre acest subiect. „Cred că problemele şi dilemele ar trebui puse în primul rând în curtea interioară. Şi eu i-aş pune o întrebare publică domnului preşedinte: la discuţiile din marja Consiliului European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie pentru susţinerea României pentru aderarea la spaţiul Schengen?", a afirmat Corlăţean. El a mai spus că la reuniunea CSAT din ianuarie i-a adresat şefului statului „rugămintea” de a-şi asuma scrisoarea comună cu premierul şi preşedinţii Camerelor pentru promovarea intrării în Schengen.

Corlăţean a subliniat că a avut contacte la nivel de omolog cu Guvernul Federal de la Berlin şi a găsit la Guido Westerwelle „înţelegere”, însă este nevoie „de o decizie politică favorabilă care în Germania trebuie luată la cel mai înalt nivel”.

El a deplâns şi faptul că nici liderii PDL nu au promovat la nivelul colegilor din Partidul Popular European obiectivul naţional Schengen. „Dialogul popularilor europeni din România a fost de fapt un atac la adresa guvernului USL şi a Ministerului de Externe. Nu şi-au folosit din păcate aceste pârghii pe care noi, social-democraţii, colegii liberali şi le-au folosit în familia liberală pentru a deschide uşi la Haga, de exemplu, dar pentru a deschide nişte uşi care să facă acest demers mai realizabil. Nu am văzut, din păcate, aceste demersuri în PDL, nu am văzut aceste demersuri la vârful ierarhiei, ca să avem un confort că tragem cu toţii în aceeaşi direcţie. Ori, aici la un moment dat, vă voi spune că din păcate cei mai mari inamici ai noştri, ai românilor, sunt românii înşişi. Nu toţi, dar din păcate sunt oameni care înţeleg diferit promovarea unui obiectiv naţional”, a afirmat Corlăţean.

În dispută a intervenit și premierul Victor Ponta, care a spus că Titus Corlățean a vorbit în numele Guvernului.

Ce a spus Președinția

Președinția anunțase, sâmbătă, că declarațiile lui Titus Corlățean - făcute cu o seară înainte, într-o emisiune televizată - reprezintă o opinie personală și pot fi considerate „cel mult o propunere de poziționare”.

Președintele Traian Băsescu reiterează faptul că România își menține întregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen cât mai curând, informează, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Bogdan Oprea.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, se spune în comunicat. Pentru aceasta, președintele îi cere ministrului de Externe „să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces”, punctează Președinția.

Titus Corlățean: „Țara noastră s-ar putea să nu mai fie interesată” de Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, va afecta credibilitatea procesului, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus căRomânia are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă.

Aderarea la Schengen constituie, în ultima vreme, un pretext pentru schimburi de replici între USL și președintele Traian Băsescu. Șeful statului susține că România ar mai avea șanse pentru a obține un răspuns favorabil pentru Schengen la Consiliul justiție-afaceri interne din martie, dacă puterea și-ar asuma într-o scrisoare anumite angajamente în ceea ce privește aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consiliul de Justiţie şi afaceri interne se va întruni pe 7 martie. Deocamdată, nu este clar dacă aderarea Românei la spaţiul Schengen va fi pe agenda discuţiilor.

Cum este perceput noul război între Palate

România nu trebuie să renunţe la aderarea la spaţiul Schengen, ci la ministrul de Externe, Titus Corlăţean”, a opinat liderul PDL,Vasile Blaga. „Este o declaraţie iresponsabilă a domnului Corlăţean. Nu în termenii ăştia se pune problema. România nu trebuie să renunţe la Schengen, ci trebuie să renunţe la Corlăţean”, a afirmat Vasile Blaga. În timpul mandatului său de ministru de Interne, România își stabilise ca obiectiv intrarea în Schengen împreună cu Bulgaria, în martie 2011.

Foşti şefi ai diplomaţiei au primit cu critici declaraţiile lui Titus Corlăţean.

„Din câte știu USL nu a scos din programul său de guvernare acest obiectiv strategic național, așa încât declarațiile ministrului de Externe sunt cu atât mai neavenite și surprinzătoare”, a declarat pentru Digi24 fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

„Trebuie să cădem de acord că acest schimb de mesaje privește mai curând politica noastră internă și polemicile și luptele din plan intern”, a reliefat și Adrian Cioroianu.

„Și intervenția domnului președinte, și intervenția de acum a domnului ministru sau mai bine zis trimiterile la PPE fac parte din acest joc politic intern și sigur că e într-un fel regretabil, dar ne-am obișnuit deja cu această situație, probabil dacă am fi ceva mai uniți în politica internă, am avea mai multe rezultate și pe plan extern”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Evident că scopul nostru rămâne intrarea în spațiul Schengen și înțeleg oarecum și mesajul și nervozitatea domnului Corlățean și nu l-aș acuza foarte mult. Un ministru în funcție are și el informațiile lui, probabil că nu sunt foarte optimiste în momentul de față, drept care ieșirea domniei sale poate fi tradusă în acest fel”, a adăugat fostul ministru de Externe.

„Partea proastă este că actorii principali în politica externă n-au căzut de acord înainte de a transmite acest mesaj, pentru că acest mesaj ar trebui să vină din partea României și nu din partea unuia dintre actori”, spune Luca Niculescu, jurnalist comentator de politică externă și realizator al emisiunii „Imparțial” de la Digi24. „Poate că președintele vrea să își marcheze teritoriul, pentru că, dacă ne amintim, în pactul celebru semnat cu Victor Ponta, politica externă era una dintre atribuțiile sale”, a subliniat Luca Niculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri