Sari la conținut

Şoferii îşi vor putea şterge istoricul accidentelor, pentru poliţe RCA mai ieftine

 

Foto: Gulliver/ Getty Images

Chiar şi un accident minor îi poate scumpi poliţa RCA cu câteva zeci de procente. Ca sa nu se mai ajunga la aşa ceva, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca şoferii să îşi poată răscumpăra greşeala. Dacă aleg să plătească pentru reparaţii în locul companiei de asigurări, incidentul este eliminat din istoric.

Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF: „Am vorbit de acea răscumpărare, partea din prejudiciu suportată de contractantul asigurării în condiţiile prezentei legi. Acest termen presupune că pentru a încerca, având ca ţintă diminuarea primelor de asigurare şi pentru menţinerea clasei de malus la un nivel redus prin contractul RCA părţile pot conveni răscumpărarea, respectiv suportatea de către constractantul asigurării a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului”.

ASF cere ca legea poliţelor RCA, aflată în dezbatere în Parlament, să stabilească şi reguli noi pentru acordarea despăgubirilor de către firmele de asigurări. Acestea ar urma să aibă un termen limită.

Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF: „Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei”.

În caz contrar, asigurătorii sunt penalizaţi. Dacă legea este aprobată, vor plăti o dobândă de 30% peste indicele ROBOR pentru fiecare zi de întârziere a despăgubirilor. O altă noutate este că şoferii implicaţi fără vreo vină în accidente vor putea să opteze pentru încasarea despăgubirii direct de la asigurătorul la care au poliţa RCA. Acum, decontarea reparaţiilor se face doar în baza asigurării celui care a provocat accidentul şi sunt dese cazurile în care nevinovaţii ajung la mâna unor societăţii rău-platnice. Spre nemulţumirea transportatorilor RCA nu a ţinut cont de cererea de a permite vânzarea unor poliţe RCA pe termen scurt. În schimb, şoferii vor putea să plătească în rate asigurarea, însă doar dacă încheie poliţa pe un an.

Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente: „Ne confruntăm cu acelaşi abuz cu care ne-am confruntat. Transportatorii au solicitat foarte clar pentru că am fost acolo şi sunt alături de ei. Au solicitat ca plata, ca valoarea duratei unei asigurări să poată fi stabilită în funcţie de necesităţile consumatorului”.

După controalele făcute pe piaţa asigurărilor, şapte companii sunt obligate ca în cel mult 30 de zile să recalculeze valoarea poliţelor RCA, după ce acestea au crescut artificial, spun oficialii ASF. Potrivit studiilor de pe piaţa asigurărilor, România este ţara cu cea mai mare creştere a tarifelor RCA din regiune. Anul trecut, prima medie a urcat cu 20-30%, faţă de 5% în Bulgaria şi 10% în Ungaria.