Somaţie pentru asigurarea casei: Cine nu a încheiat poliţa este pasibil de amendă

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-1

Începând de vineri dimineaţă, cetăţenii din Timiş fără poliţă de asigurare pentru casă vor primi somaţii. 100.000 de astfel de avertismente au fost pregătite deocamdată şi ar urma să plece către destinatari chiar de la prima oră a dimineţii. Cine nu se conformează în cel mult o lună este pasibil de amendă în cuantum de 500 de lei. În Timiş, au asigurare numai 21.000 din cele peste 300.000 de clădiri din tot judeţul.

Anul trecut, Primăria Timişoara trimisese zeci de mii de somaţii, astfel încât mii de oameni s-au înghesuit la ghişee. Situaţia e pe cale să se repete şi acum. Primăria va trimite în total peste 200.000 de somaţii în care îi avertizează pe cei care nu şi-au încheiat asigurări că vor fi pasibili de amenzi de 500 de lei dacă nu intră în legalitate.

Timişul se află în topul judeţelor cu cele mai multe asigurări încheiate. Cu toate acestea, numărul poliţelor este mic: nici 10% din totalul locuinţelor. O explicaţie ar fi lista pericolelor asigurate, arată Gheorghe Maliţa, directorul unei societăţi de asigurare: „Foarte multă lume pune problema: de ce ne-am asigura pentru alunecări de teren la câmpie sau de ce ne-am asigura de inundaţie când ştim că la noi nu se pot produce inundaţii, cel puţin în anumite zone.

Un proprietar intervievat de Digi24 spune chiar că are mai multă încredere în propriile forţe pentru a preveni eventuale pagube: „De obicei nu dau banii la asigurări, mai bine îi ţin să mă asigur eu. Mi se pare că arunc banii pe fereastră.

Autoritatile avertizează însă că nimeni nu va scăpa de amenzi. Somaţiile vor sosi prin poştă în următoarele zile, iar autorităţile estimează că, în urma lor, numărul locuinţelor asigurate va creşte în scurt timp de la 21.000 la peste 40.000.

Locuinţe asigurate în 2012, potrivit pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale:

Galaţi: 12.919.

Iaşi: 15.006.

Dâmboviţa: 20.097.

Timiş: 20.977.

Constanţa: 21.002.

Bucureşti: 73.272.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri