SRI. Suspecții de terorism reținuți ieri erau studenți bursieri la Sibiu

Data publicării:
07122012 20m 20pakistanezi-37397

Unul dintre cei doi pazistanezi pe care ofițerii Serviciului Român de Informații i-au monitorizat și care au fost declarați indezirabili pentru implicare în pregătirea unor acțiuni teroriste, este Ramzan Muhammad, în vârstă de 30 de ani. El studia de patru ani la Facultatea de Științe Economice a Universității din Sibiu. Anul trecut, parkistanezul a ţinut și un discurs cu prilejul deschiderii Centrului Asiatic al universităţii.

Cel de-al doilea suspect Adeel Muhammnad , în vârstă de 19 ani, care era student în anul întâi la Facultatea de Agronomie, tot la universitatea din Sibiu. Anchetatorii spun că cei doi pakistanezi erau prieteni și erau consideraţi de Al-Qaida „puncte de sprijin” pentru organizaţie.

Anchetă în desfășurare la Sibiu

Conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost luată prin surprindere de rezultatele acțiunii de monitorizare a SRI cu privire la cei doi studenți ai săi, veniți la studii prin intermediul unor burse Erasmus.

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, a declarat azi reprezentanților presei că Ramzan Muhammad, doctorand, şi Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme universităţii şi erau cunoscuţi ca studenţi silitori

„Aseară (joi seară - n.r.) am aflat şi eu şi va trebui să am o informare din partea Serviciului Român de Informaţii. Din partea universităţii, nu avem nimic de declarat pentru că nu am avut niciun fel de evenimente cu aceşti doi studenţi. Şi viza şi tot ceea ce înseamnă selecţie sunt într-un program internaţional. Vizele se dau de către ambasadă, deci noi nu am avut nimic de-a face cu acest lucru. Mă surprinde ce s-a întâmplat, pentru că noi nu aveam niciun fel de probleme cu aceşti doi studenţi, mai ales că unul este la doctorat, iar celălalt a venit de două luni”, a declarat Ioan Bondrea.

„Pe Ramzan îl ştiu, îl cunosc. Era un student normal, fără nicio problemă, de asta mă şi surprinde. Adeel e aici de două luni”, a declarat rectorul Bondrea.

Potrivit rectorului, la ULB Sibiu mai studiază aproximativ 20 de studenţi din Pakistan.

Accesul în clădirea Căminului nr. 3 al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, unde au fost cazaţi cei doi studenţi, a fost restricţionat vineri pentru mass-media.

„În acest moment este o anchetă în curs de desfăşurare, o anchetă SRI, şi pentru a nu interfera cu această anchetă, noi nu putem oferi mai multe informaţii şi nici nu putem permite accesul în căminul numărul 3 al universităţii. Astăzi (vineri - n.r.) va avea loc o nouă întâlnire între domnul rector şi reprezentanţii SRI, vom fi puşi la curent cu datele dosarului şi atunci ni se va spune şi nouă exact ce avem voie să facem, ce informaţii putem da mai departe”, a declarat Daliana Drăguţescu, purtătorul de cuvânt al ULB Sibiu.

SRI i-a monitorizat permanent pe cei doi

„SRI a monitorizat acțiunile întreprinse de membrii acestei structuri care se aflau în România în condiții de conspirativitate. Aceștia erau considerați puncte de sprijin care se aflau sub coordonare externă”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvând al SRI.

„În urma documentării s-a stabilit că aceștia urmau să asigure suport pentru desfășurarea întregii operațiuni, relevant fiind faptul că unul dintre cei în cauză deține cunoștinte cu privire la confecționarea unor dispozitive explozive improvizate”, a detaliat oficialul SRI.

„Pentru punerea în aplicare a acțiunii preconizate, aceștia au încercat să forțeze persoane cunoscute ca susținători ai unor grupări islamiste care să acționeze împreună cu punctele sprijin din România. În momentul de față, aceștia sunt reținuti, sunt luați în custodie publică și vor fi îndepărtați de pe teritoriul național”, a conchis Sorin Sava.

„Un atentat terorist este foarte greu de dejucat”

„Amenințarea teroristă există și ca să fim foarte exacți în ceea ce spunem, un atentat terorist este foarte greu de dejucat și cu atât mai lăudabilă este activitatea SRI-ului care, iată, reușește să stopeze chiar din față intenții ilegale ale anumitor elemente teroriste”, a explicat specialistulul în securitate consultat de Digi24, Adrian Baciu.

Cei doi pakistanezi, declaraţi indezirabili de Curtea de Apel, sunt custodia SRI şi vor fi expulzaţi fără a mai avea dreptul timp de 15 ani să între în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri