T. Băsescu: Chișinău trebuie să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care îi aparține

Data publicării:
basescu ziua europei presidency ro crop 1

 

„Cei de care depinde rezolvarea nu vor să rezolve problema sau vor să rezolve altfel decât Chișinăul. Chișinău este cel care trebuie să decidă, nici Federația rusă, nici Ucraina, nici SUA, nici UE , nimeni altcineva nu poate decide asupra integrității teritoriale decât Chișinăul”, a subliniat președintele într-un interviu acordat Europa Liberă.

Întrebat asupra faptului că Transnistria este o povară, chiar și pentru cursa pentru UE, președintele a declarat: „Nu mi se pare neapărat, Chișinău trebuie să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care îi aparține, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS”

„România solicită de multă vreme aplicarea înțelegerii de la Instanbul din 99 în baza căreia Federația Rusă trebuie să își retragă și armanetele și trupele de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Traian Băsescu.

 „Lunar, pensionarii din Transnistria iși primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei față de Rusia se ridică la 4 miliarde de euro, în această enclave se află peste 20 de mii de tone de armament. De ce-ar abandona Rusia Transnistria?” - a fost întrebat președintele.

 „Din respect pentru dreptul internațional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susține integritatea Republicii Moldova. E diferența dintre vorbă și faptă”, a subliniat el.

„Cred că Moscova ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova și să lase ca decizia ca în ceea ce privește viitorul acestei țări să fie hotărît la Chișinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la București sau la Washington”, a declarat Traian Băsescu. Întrebat dacă are semnale că Moscova ar putea fi rezonabilă, el a spus că nu are, dar a declarat că își bazează optimismul pe „dreptul internațional: mai devreme sau mai târziu toți trebuie să înțelegem că respectarea dreptului internațional este condiția de a ne garanta pacea”.

Citiți și:

În vizită la Chișinău. Traian Băsescu, atacat dur de Vladimir Voronin

T. Băsescu despre numărul burselor pentru moldoveni: „Îl mărim, vrem să dăm o șansă tinerilor”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri