TAXA AUTO VA FI ÎNLOCUITĂ CU UN TIMBRU DE MEDIU. Cine va plăti mai mult şi cine mai puţin

Data publicării:
0401timbru-42035

Victor Ponta a precizat în şedinţa de vineri că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie.

Se va ține cont de gradul de poluare al mașinilor, de capacitatea cilindrică, de emisiile de dioxid de carbon și de tipul de motorizare al mașinilor. Cei care dețin mașini electrice nu vor fi nevoiți să plătească timbrul de mediu.

PremierulVictor Pontaa asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Victor Ponta a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

Cel mai transparent proces de cheltuire a banilor publici

Premierul a mai spus că vrea să fie cel mai transparent proces de alocare și de cheltuire a banilor publici și de a prezenta o viziune pentru patru ani.

„Pentru prima dată vreau să avem în buget, reglementat, publicat, estimările noastre și modul în care gândim finanțarea, în special a proiectelor de infrastructură, pe următorii patru ani, unde vor scădea alocările și unde vor crește în următorii patru ani.

Acest proiect îl voi discuta cu toate instituțiile și, dacă vreți, cu toate partidele prezente în Parlament. Intenționez să merg cu miniștrii de resort la toate partidele parlamentare”, a mai spus premierul.

Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară pe 21 ianuarie

Parlamentul se va reuni începând cu 21 ianuarie în sesiune extraordinară, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând că a discutat cu preşedinţii celor două Camere parlamentare pe această temă şi cerând miniştrilor să pregătească atât bugetul, cât şi alte legi care trebuie urgent adoptate.

Începând cu data de 15 avem discuţiile cu creditorii noştri internaţionali pe proiectele pe care noi le avem şi am discutat cu cei doi preşedinţi ai Parlamentului, începând cu 21 ianuarie Parlamentul va fi înapoi la treabă, în sesiune extraordinară. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră nu doar bugetul, ci tot ceea ce aveţi din partea de ordonanţe simple, legi urgente de aprobat în Parlament, să luaţi legătura cu comisiile parlamentare pentru a putea adopta aceste legi în Parlament”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor.

La finele anului trecut, premierul a anunţat că discuţiile din Parlament privind proiectul de buget vor începe la 14 ianuarie, iar votul final este estimat să fie acordat la sfârşitul lunii ianuarie.

Cum sunt taxele în alte țări

De departe, cea mai mare taxă auto din Europa este plătită în Danemarca. Aici poate să ajungă între 100 şi 180 la sută din valoarea maşinii. Urmează Finlanda unde birul poate să atingă până la 50 la sută din preţul autoturismului şi pe locul al treilea Irlanda. În funcţie de emisiile de dioxid de carbon, taxa ajunge până la 35 % din preţul autoturismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri