Teroristul care s-a aflat în spatele atacului de la In Amenas a fost ucis

Data publicării:
0303 20asasin 20algeria-52561

Mokhtar Belmokhtar este creierul din spatele luării de ostatici din In Amenas. Pe 16 ianuarie, islamişti puternic înarmaţi au luat cu asalt platforma şi au luat ostatici sute de oameni, printre care algerieni şi străini, inclusiv români, americani, britanici, japonezi, francezi, norvegieni şi filipinezi. Atacul a fost revendicat imediat de gruparea „Semnatarii cu sânge”, condusă de algerianul Mokhtar Belmokhtar.

Pe 19 ianuarie, forţele speciale algeriene au lansat asaltul asupra instalaţiei, ucigând 11 terorişti. În luarea de ostatici, şi-au pierdut viaţa 37 de străini, printre care şi doi români.

Teroriştii care au luat ostatici în Algeria fac parte din reţeaua Al Qaida, sunt o ramură a celebrei reţele conduse până acum doi ani de Osama bin Laden. Este una dintre cele mai active grupări din Africa, iar mulți dintre liderii săi au devenit cunoscuți după ce au luptat în războiul din Afganistan.

Citeşte şi:

BILANŢUL CRIZEI DIN ALGERIA. 21 de ostatici şi 32 de islamiști au fost ucişi

Un al doilea român a murit în Algeria. MAE, nemulțumit că autoritățile algeriene nu au informat „corect și complet”

Algerianul Mokhtar Belmokhtar, avea 40 de ani, iar la numai 19 ani a luptat în războiul din Afganistan. În afara operaţiunilor teroriste, algerianul s-a ocupat și de traficul de ţigări, motiv pentru care a primit porecla „Mr. Marlboro”.

Răpirile de persoane s-au dovedit foarte profitabile pentru gruparea sa - în ultimii 10 ani, în conturile acesteia au intrat aproape 100 de milioane de dolari după încasarea răscumpărărilor. Activitatea grupării a stârnit îngrijorare în mai multe cancelarii occidentale, mai ales că Statele Unite o bănuiesc de implicare în atentatul din orașul libian Benghazi, în urma căruia a fost ucis ambasadorul american din această țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri