Titus Corlățean, la Digi24: Nu avem ce face mai mult pentru securizarea frontierelor

Data publicării:
corlatean digi

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Imparțial”, Titus Corlățean a declarat că poziția Franței privind aderarea României la Schengen este influențată de „dezbaterea politică internă, legată, între altele, și de climatul economic, social, care nu merge în direcția bună neapărat și, mai ales, de perspectiva alegerilor municipale în Franța”.

„Tema migrației ilegale, tema romilor, tema problemelor venite din afara țării reprezintă modalități de a face politică internă și de a câștiga simpatii electorale. Asta este explicația, pe scurt, a ceea ce se întâmplă”, a precizat ministrul de Externe.

Și luni seara, și în această seară, am avut două mai lungi discuții telefonice cu ministrul francez de externe, în ideea de a menține – printr-un contact direct, pe canale diplomatice – legătura și de a încerca să găsim o soluție convenabilă de a explica mai bine anumite lucruri”, a adăugat Titus Corlățean.

El a reafirmat că „pe Spațiul Schengen, România și-a făcut datoria după 2011”. „Noi suntem cu criteriile îndeplinite. Am investit o sumă uriașă în securizarea frontierelor, cu o tehnologie mult mai performantă decât o au multe alte state membre ale Spațiului Schengen în clipa de față. Lucrurile astea trebuie să fie extrem de clare. Atunci când se afirmă, prin vocea unor politicieni de la Paris, că România trebuie să mai facă pași înainte pentru securizarea frontierelor, este o eroare, este o greșeală. Nu avem ce face mai mult decât am făcut și facem în clipa de față”, a precizat T. Corlățean.

Șeful diplomației române a ținut să sublinieze că nu există nicio legătură între aderarea la Schengen și problema romilor, de exemplu.

„I-am spus domnului ministru Fabius că România a fost prizonieră, în acești ani, foarte multor teme de politică internă, electorale într-o serie de state membre. Nu mai putem accepta ca România să fie prizoniera altor dezbateri. Dacă ne-am făcut datoria și respectăm criteriile, este corect să fim respectați”, a conchis Titus Corlățean.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri