Topul celor mai fericite ţări de lume în 2015

Data publicării:
84434572

 

Foto © Guliver/GettyImages

Potrivit acestui raportcele mai fericite zece ţări din lume sunt, în ordine, Elveţia, Islanda, Danemarca, Norvegia, Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă şi Australia.

România ocupă locul al 86-lea în top.

Exceptând Siria şi Afganistanul, afectate de conflicte armate, cele mai nefericite zece ţări din lume se află toate în Africa subsahariană şi sahariană, scrie Mediafax.

Astfel, cele mai nefericite zece state din lume, din cele 158 incluse în raport, sunt, în ordine, Togo, Burundi, Siria, Benin, Rwanda, Afganistan, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea şi Ciad.

Raportul pare să indice faptul că ţările aflate la latitudini mari sunt mai fericite, dar aparenta regulă este încălcată de Israel şi Costa Rica, clasate pe locurile al 11-lea, respectiv al 12-lea.

În ceea ce priveşte ţările din coada clasamentului, gradul redus de fericire al populaţiilor lor are, cel mai probabil, de-a face cu sărăcia şi violenţa, nu cu proximitatea faţă de ecuator.

Statele Unite ale Americii se află pe locul al 15-lea în acest raport, care a fost întocmit, în principal, pe baza datelor din Sondajul mondial Gallup (Gallup World Poll). SUA se află în urma Mexicului, care ocupă locul al 14-lea.

Brazilia se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie, pe al 21-lea, Japonia, pe al 46-lea, Rusia, pe locul al 64-lea şi Iranul pe locul al 110-lea. Republica Moldova ocupă poziţia a 52-a în acest top.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populaţiei.

Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluţie prin care ţările membre ale organizaţiei erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătăţire a politicilor publice ale acestor state. Studiul dat publicităţii joi este a treia ediţie, primele două fiind publicate în 2012 şi 2013. Raportul nu a fost niciodată planificat să fie unul anual, de aici lipsa unui astfel de studiu în 2014.

Cine sunt mai fericiți, femeile sau bărbații?

Potrivit studiului, femeile tind să fie mai fericite decât bărbaţii în America de Nord, Australia, Noua Zeelandă, Asia de sud şi Asia de est, printre alte regiuni.

Pe de altă parte, bărbaţii sunt mai fericiţi în Europa de Est, în statele din fosta Uniune Sovietică şi regiunea Africii subsahariene.

În cazul ambelor sexe, nivelul de fericire scade de la vârsta adolescenţei până la 40 sau 50 de ani şi apoi se stabilizează.

Nicaragua şi Zimbabwe au înregistrat cea mai mare creştere a nivelului de fericire, din 2012 până în 2014, în timp ce Grecia a cunoscut cea mai mare scădere din acest punct de vedere, urmată de Egipt, Italia şi Arabia Saudită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri