Tragedie într-o școală specială din Iași: O fetiţă de opt ani, nevăzătoare, a murit la spital după ce a căzut de la etaj

Data publicării:
ambulanta igsu

Tragedie într-o şcoala din judeţul Iaşi. O fetiţă de opt ani, nevăzătoare, a căzut de la etaj. La aproape 12 ore de la incident, fetița a murit la spital. Inspectoratul Școlar Judeţean a deschis două anchete disciplinare, iar poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi continuă cercetările.

Fetița era elevă la Liceul Special pentru nevăzători din Târgu Frumos. Ea avea și probleme locomotorii. Incidentul s-a petrecut într-un moment în care pedagogul care trebuia să fie acolo, era plecat.

Margareta Pristavu, directorul Liceului Special Moldova, Târgu Frumos, Iaşi: Doamna pedagog s-a dus la cantină să le aducă dulciurile, suplimentul de la ora 16:00 şi în acest scurt timp, fetiţa a căzut pe scări.

Primele îngrijiri medicale le-a primit urgent de la asistenta medicală de la liceu. Apoi a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul din Târgu Frumos. Pentru că starea era gravă s-a decis transferul la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, iar de acolo a ajuns la Neurochirurgie.

Dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie, Iaşi: Prezenta leziuni toraco-abdominale, dar mai ales leziuni cranio-cerebrale foarte importante. S-au efectuat examinările necesare pentru a se stabili diagnosticul, s-a intervenit operator pentru ameliorarea leziunilor neurochirurgicale.

În ciuda eforturilor medicilor, copila nu a mai putut fi salvată. Drama fetiței a scos la iveală situația dificilă în care sunt școlile speciale. Pedagogul care se ocupa de ea avea în grijă în total 17 fetiţe în clasa pregătitoare.

Margareta Pristavu, directorul Liceului Special Moldova, Târgu Frumos, Iaşi: La cele mici este mai greu. Trebuie să le duci şi la baie, să le ajuţi şi cu îmbrăcatul şi cu făcutul patului şi cu deplasatul.

Echipa de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, care s-a deplasat la liceu, crede că tragedia putea fi evitată.

Bogdan Bârzoi, inspector general adjunct ISJ Iaşi: În acest moment la nivelul şcolii se desfăşoară două cercetări disciplinare, două anchete. Una este cea a şcolii, cercetare disciplinară asupra personalului auxiliar. Şi o cercetare disciplinară cu privire la atribuţiile îndeplinite sau nu pe care le avea conducerea.

Se pare că fetiţa s-ar fi aplecat peste balustrada casei scării şi ar fi căzut un etaj. Camera unde dormea era la peste 10 metri distanţă de scări. Şi poliţiştii fac cercetări.

Agent de poliţie Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi: În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. De asemenea, s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului.

La acelaşi liceu, tot în clasa pregătitoare, mai învață doi fraţi ai fetei. În total, în unitatea de învăţământ cu program special sunt înscriși 109 copii, iar ieri, pe tură, erau patru pedagogi.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un...
Film Now
TRAILER oficial și noi imagini din Joker 2. Joaquin Phoenix, extrem de slab, Lady Gaga, total implicată în...
petrolul ucide
„Petrolul ucide”: Aeroportul din Frankfurt a fost blocat temporar de un protest al activiștilor de mediu