Sari la conținut
News Alert

Traian Băsescu: Poate fi discutată moralitatea îndoielnică a susținerii PMP de către președinte, dar nu legalitatea

Urmăriți principalele declarații ale președintelui:

Despre afirmațiile lui Dmitri Rogozin:

Rogozin este extrem de impiulsiv, de orgolios. Încazul de față suspectez că a făcut declarațiile după ce se împrietenise bine cu niște sticle de vodcă. Nu poți să iei în considerație astfel de declarații.

Îi putem spune noi cine suntem: o națiune care a trăit între trei imperii și suntem tot aici. Ei a trebuit să plece.

Ministerul de Externe și-a făcut treaba, pentru că Rogozin nu este oricine, este viceprim-ministru. Eu nu pot să consider că sunt declarații oficiale.

Știu că există o intenție a Guvernului ca premierul să facă o vizită în Federația Rusă, dacă o va face va fi primit cu onorurile cuvenite.

Cristian Citre:Credeți că ar fi potrivită?

Eu cred că nu ar fi potrivită, cred că ar fi bine să nu se materializeze.

Eu nu am făcut nicio solicitare pentru o întâlnire cu Putin, iar Corlățean știe foarte bine acest lucru.

Nu avem cu Federația Rusă tipul de relație economică cum au Germania sau Franța, avem interese politice divergente. Relația se menține la parametrii stabiliți încă de la primul mandat - ne facem reproșuri reciproc.

Eu nu sunt dispus să tolerez agresivitatea Federației Ruse în regiune fără să mă manifest.

Mi-e greu să spun că Putin minte public, cu bună știință, este un șef de stat prea puternic, de ce ar face-o? 

Despre riscuri de securitate națională și economice:

Exclus ca securitatea națională să fie afectată.

Eu sunt unul dintre cei revoltați că S&P încă mențin România la categoria „Junk”.
Dacă ar fi un război civil declanșat cu toată forța în ucraiona, s-ar menține aeșalicalificativ.

S&P nu procedează corect, ar trebui să dea României „investment grade”, celelalte agenții de rating au făcut acest lucru

Mugur Isărescu are dreptate (că economia românească nu va fi afectată de criza din Ucraina, n,r), cu o singură rezervă. Dacă în Ucraina se declanșează un război civil în toată regula între estul și vestul Ucrainei, România va fi profund afectată de nivelul de risc care va fi atribuit întregii regiuni, nu numai Ucrainei. Am mai avut experienta asta și în timpul războiului din Iugoslavia și ne-a fost foarte greu.

Despre declarațiile oficialilor români cu privire la situația din Ucraina:

Nu este vorba despre declarații contradictorii. Declarațiile mele au fost mult mai tranșante decât ale MAE, care au fost mai reținute, și ale premierului, care nu au existat. Dar nu au fost declarații divergente.

Cel care exprimă poziția oficială este președintele României.

Despre campania electorală fără teme europene:

Eu am propus teme europene de la începutul campaniei, știam care sunt prioritățile în UE.

PMP a organizat dezabatere la Palatul Șuțu, eu am vorbit ieri la Arad 40 de minute la Fundație, nu a avut nicio rezonanță în presă, doar TVR3 puțin și B1.

Și presa este responsabiliă pentru lipsa temelor europene în campanie.  Nu dați vina numai pe politicieni! Televiziunile transmit mesajul pe care vrea să-l audă populația, iar politicienii se pliază. 

Uitați-vă la A3, ce audiențe face pentru că înjură de dimineață până seară. Dacă ar vorbi despre teme europene, ratingul s-ar duce spre 1.

Eu am discutat despre accesul României în (zona, n.r.) euro, acum două săptămâni, la Palatul Șuțu, dar nimeni nu a fost interesat, nici de accesul României în euro, nici cât de departe suntem de zona euro.

Nici noi nu avem ce să facem dacă nimeni nu e intenresat de temele europene.

Trebuie să pun un semn de întrebare dacă mulți dintre politicieni nu au habar de temele europene.

Cristian Citre:Atunci de ce se duc la Bruxelles?

Pentru salariu, pentru statutul lor și pensia pe care o vor lua dacă fac două-trei legislaturi la Bruxelles.

Despre propunerea PNL cu schimbarea fusului orar:

Imaginați-vă că s-ar face lumină la 3 dimineața. Cu ora tebuie să stai pe fusul orar pe care ești, astfel încat soarele să răsară și să apună la momentul optim. Mai e și problema consumului de energie, de aceea avem ora de vară.

Despre declarațiile lui Viktor Orban privind autonomia:

Viktor Orban are această temă, dar nu-i ia nimeni în seamă. Nu aș vedea în aceste declarații un risc pentru România. În afară de a vorbi la televizor sau la radio nu are ce să facă.

Aici trebuia o declarație a omologului, a prim-ministrului, care să-i explice că poate să vrea ce-o vrea, dar nu legat de România.

Extrema-dreaptă în Europa: 

Este un risc să capete avânt, priviți în Franța, doar 51% mai cred în UE. Criza a adus un euroscepticism, nu mai cred că UE le asigură prosperitatea.

Ce nu au spus liderii vest-europeni niciodată populației este că Europa socială s-a bazat pe împrumuturi mai mari decât puteau duce.

Sondajele politice:

Nu mi se datorează mie saltul PMP, ci Elenei Udrea. Ce să-i fi făcut eu partidului? A crescut de când s-a dus Elena Udrea.

Consilierii prezidențiali au avut opțiuni personale, nu știu unde s-au risipit, nu sunt la PMP.

Eu voi vota PMP.

Moralitatea susținerii PMP:

Se poate pune în discuție moralitatea îndoielnică a președintelui atunci când s-a fotografiat în tricoul PMP, dar nu legalitatea. Este un comportament atipic. 

Am vrut să reechlibrez spectrul politic, nu poți să privești cum un partid acaparează instituțiile statului.

Arătați-mi dacă s-ar bucura Crin Antonescu să-l sprjin, dacă s-ar bucura Mihai Răzvan Ungureanu sau Vasile Blaga. Deocamdată singurii care spun că vor să continue procesul de modernizare început de Traian Băsescu sunt cei de la PMP. Dacă Forța Civică va spune același lucruri, îi voi sprijini.

Despre șansele dreptei la prezidențiale:

Varianta proastă ar fi să creadă că pot avea fiecare candidat propriu și că vor canaliza voturile dreaptei în turul al doilea. Nu este decât un paleativ de a-și scuza fiecare ambițiile.

Singura soluție este să găsească o formulă de alianță sau fuziune cu un singur obiectiv: să sprijine o singură persoană, care din iulie să intre în campanie. Asta ar fi, după părerea mea, singura șansă ca dreapta să dea un președinte. După alegeri să măsoare potențialul de creștere al fiecăruia. Cel care are cel mai mare potențial de creștere să fie desemnat candidat.

Sunt doi care ar avea potențial de creștere mare, dar nu vreau să spun care sunt aceia, pentru că s-ar crea controverse.

Cristian Citre: Dintre cei doi una este o doamnă?

Sunt cetățeni ai României.

Marea frământare a Antenei3 e dacă am venit de la București la Timișoara în avion cu Elena Udrea, de parcă nu ar fi fost o cursă obișnuită. Ați făcut, toată presa, o obsesie cu Elena Udrea.

În cazul în care se vor înțelege asupra unui candidat, cel mult mă vor informa prin presă, nu vor veni la mine. Dacă e un candidat pe care îl susțin toate partidele îl voi susține

Despre portretul candidatului la președinție, în viziunea lui Traian Băsescu:

Ar trebui să nu aibă legături cu baroni, cu turnători, să fie un candidat neșantajabil de propriul lui partid și de cei care furnizează iamgine. Trebuie să ai forță să lupți și împotriva instituțiilor media ostile.

Să fie la fel de bogat ca atunci când a intrat în politică. Ai venit cu un apartament cu două camere, după 5, 10, 20 de ani să văd că ai trecut cel mult la unul cu trei camere, nu la vile.

Ar trebui să nu spună: eu schimb tot și în servicii, și în parchete, pentru că vreau să vină oamenii mei.

Trebuie să nu fie antipatic omologilor lui. Nu va reuși să aibă comunicare nici cu Merkel, nici cu Obama.

Și Boc, și Udrea, și Ungureanu se potrivesc acestui portret. Mesajul meu este: cum ai venit în politică să nu fii mult mai bogat după zece ani de politică.

Eu nu l-am avut ostil pe SOV în 2004, dar n-am avut înțelegere cu el, n-a făcut nimeni intervenții să nu meargă la pușcărie sau să preia Poșta.

Nu exclud rocada Crin Antonescu - Iohannis pentru președinție.

Criticile adresate lui Mugur Isărescu - Mă confundați cu un analist sau bârfitor. Nu mă transformați în bârfitor! Eu tot ce-am spus este că poate da o explicație a creșterii, dar nu o dă complet, știe foarte bine unde sunt rădăcinile creșterii, în guvernarea Boc.

Atacuri la persoană în campanie

Asta vă place și dvs, asta și populației. Oamenii politici nu sunt desprinși de electorat. Când electoratul va respinge bădărănia, și politicienii se vor plia. 

Pomenesc A3, pentru că dacă de frica A3 oamenii politici vor continua, așa va face și electoratul. Am întâlnit oameni care ziceau cu talonul de pensie în mână că li s-a tăiat pensia, că așa a spus la televizor.

Televiziunile au un impact extraordinar.

Despre Dan Voiculescu:

Este un șantaj public pe care îl face crezând că sunt un om slab. Vedeți cum îl dă Badea de pereți pe Ponta.

Cei care au inițiat petiția de încălcare a Constituției pentru că am purtat un tricou cu însemnele PMP au fost cei de la Antena 3, după care Victor Ponta, obedient, a făcut întâmpinare la CCR, care este inadmisibilă, vă spun de pe acum. Nu este vorba despre conflict între instituții pentru că nu am emis un act. Conflictele între instituții au la bază un act. Sunt niște poze făcute pe plajă, puse pe Facebook. De acolo au fost preluate de toate televiziunile. A cerut președintele televiziunilor să preia pozele?

Acest lucru demonstrează cât de ușor poate înghiți mass media un astfel de joc, pe care nu l-am făcut eu. Vedeți pe a cui pagină de Facebook au apărut fotografiile.

Despre Victor Ponta:

Cristian Citre: Victor Ponta a negat că v-a cerut să-i fiți naș.

Eu continui să susțin acest lucru.

Cristian Citre: De ce l-ați refuzat?

L-am refuzat. Fără motivație.

Despre partidele de dreapta:

Evit să fac aprecieri despre orice ar putea face partidele în interiorul lor, pentru că asta ar fi o imixtiune. Eu enunț un principiu: ori se așează la masă pentru un candidat unic, dacă nu, nu vor reuși.

Despre disputele cu liderii PDL:

Sunt necinstite din punctul meu de vedere. Blaga știe că a făcut lucruri pe care eu nu le pot tolera. A făcut campanie în interiorul partidului cu mesajele PSD: Băsescu ne aresterază primarii, am ajuns aici pentru că Băsescu și Boc au luat măsurile de austeritate. A prins în interiorul partidului.

I-am spus: faceți fuziune cu PMP, a refuzat, a spus că vedem după europarlamentare. Elena Udrea i-a spus de trei ori acest lucru.

Mi-aș dori ca PMP să fie un partid nou care în 2016 să se bată pentru câștigarea alegerilor parlamentare, să obțină 30 d procente. După ce îmi termin mandatul voi fi un consulant activ al acestui partid. Voi face acest lucru în primul rând pentru că oamenii care sunt aici își asumă continuarea proiectelor mele.

Consultant pentru PMP

După ce nu voi mai fi președinte, voi fi consultant pentru PMP, mă mulțumesc cu această titulatură. Ce să fiu? Secretar general? El aduce autobuzele și organizează mitingurile. Nici chiar așa!

Îi voi susține public, le voi pune la dispoziție experiența mea de șef al statului, care e o avere, ideea e să-i ajuți să nu greșească. 

E suficient să fiu consultant.

Ce-au făcut cei de la PDL în 2010, când au fost luate măsurile de austeritate? S-au băgat în tranșee, au spus că președintele și Boc sunt vinovații, s-au ascuns în teritoriu. Au vrut să-și schimbe până și culorile, să nu mai fie portocalii. Nu ieșea nimeni să explice populației măsurile. Mai ieșea Elena Udrea, era singura care mai apăra guvernul. Vasile Blaga i-a lăsat pe polițiști să-și arunce pălăriile peste gardul Cotroceniului.

Săracii Europei

Ne place să spunem că suntem cei mai săraci din Europa, dar avem cel mai ridicat procentaj de proprietate din UE – 93%. În Germania e 40%, în SUA, își mută jobul, se mută cu rulota.

Proprietatea asupra casei este un mare element de siguranță. Ce ar fi însemnat pentru românul cu salariu mediu de 1600 de lei o chirie de 500 de lei pe lună?

Despre eliberarea din funcție a lui Cristian Diaconescu, fost șef al Cancelariei Prezidențiale:

Actele președintelui nu se explică , doar se aduc la cunoștință. E un nivel prea înalt ca să-l aducem în spațiul public.

Etichete: interviu , alegeri , traian basescu , digi24 , campanie electorala , alegeri mai 2014

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale