Foto Trei bulgari au încercat să fugă din România cu o comoară rară, ascunsă într-o sticlă

Data actualizării: Data publicării:
punct de frontie
Trei bulgari au încercat să fugă din România cu o comoară rară FOTO: captură video Digi24

Peste 60 de monede din perioada romană şi medievală au fost găsite de poliţiştii de frontieră constănţeni în bagajul unor bulgari căutători de comori, acestea fiind descoperite în mai multe situri arheologice din ţara noastră.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, descoperirea neobișnuită a fost făcută de poliţiştii de frontieră de la Negru Vodă, duminică după-amiaza.

tezaur-politie
Trei bulgari au găsit un tezaur de monede în situri arheologice din România și au încercat să fugă cu comoara ascunsă într-o sticlă. FOTO: Poliția de Frontieră

La punctul de control de la frontieră a ajuns o mașină înmatriculată în Bulgaria, în care se aflau trei persoane, toate de cetăţenie bulgară.

Polițiștii care au făcut controlul au descoperit într-o sticlă din plastic 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte.

tezaur-politie3
În bagajul bulgarilor au fost găsite și trei detectoare de metale. FOTO: Poliția de Frontieră

De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, folosite pentru a descoperi comori arheologice, au precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă. 

În cauză a fost deschis dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu şi pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic.

De asemenea, anchetatorii fac cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

tezaur-politie2
Peste 60 de monede din perioada romană şi medievală au fost găsite de poliţiştii de frontieră constănţeni în bagajul unor bulgari căutători de comori. FOTO: Poliția de Frontieră

“Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către poliţiştii de frontieră, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice”, au mai transmis poliţiştii de frontieră. 

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au mai precizat că obiectele şi monedele au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor expertiza obiectele și le vor stabili valoarea şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri