Un medicament de inimă des recomandat în România este dăunător

Data publicării:
15112012 20medicament-33618

Problema porneşte de la substanţa pe care medicamentul o conţine şi care duce la apariţia unor simptome asemănătoare bolii Parkinson.

Aproximativ 60.000 de români au probleme cardiace. Cei mai mulţi se tratează cu medicamente care conţin o substanţa activă, trimetazidină, despre care cercetătorii au descoperit acum că este periculoasă. Printre bolnavi se află şi Alexandra Dănilă, o pensionară din Bacău, care are probleme cu inima de mai bine de 30 de ani. A luat acest medicament nouă ani la rând, fără să aibă vreun efect advers.

„Puteam să mă mișc prin casă. Puteam să fac chiar o plimbare de jumătate de oră, acuma nu mai pot să fac așa ceva, pentru că mă sufoc”, a spus Alexandrina Dănilă.

Reacții adverse severe

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu alţi pacienţi. Ei au acuzat reacţii adverse severe - de la greaţă până la tulburări de mers. De aceea, Agenţia Europeană a Medicamentului a trimis o atenţionare medicilor, prin care le-a cerut să limiteze prescierile acestor pastile. Se întâmpla în 2009. Abia zilele trecute au trimis şi autorităţile de la noi înştiinţări către medicii de familie.

„Sunt riscuri care de fapt se axează în principal pe tulburări de tip parkinsonian, de tip tremor, un sindrom al picioarelor neliniștite, o instabilitate postuară”, a explicat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM.

Tratamentul cu trimetazidină trebuie întrerupt definitiv la pacienţii care dezvoltă tulburări de mobilitate.Medicii nu mai trebuie să prescrie trimetazidină pentru tratamentul pacienţilor cu tulburări de vedere sau insuficienţă renală, subliniază Agenția națională a Medicamentului și Dispozitivelor medicale.

Pastilele pe bază de trimetazidină sunt folosite în România de mai bine de 40 de ani şi se numără printre cele mai utilizate medicamente în tratamentul persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică.

„În acea adresă din partea Agenţiei naţionale a Medicamentului se spunea că riscurile sunt mai mari decat beneficiile și, prin urmare, ar trebui să limităm prescrierea și mai ales să eliminăm acest medicament de la pacienții care au boala Parkinson sau simpotme ale acesteia”, a declarat Elena Stângă, președinte Colegiului Medicilor Bacău.

În 2009, unul dintre medicamentele pe bază de trimetazidină folosite în peste 20 de ţări europene s-a situat pe locul trei în topul celor mai prescrise produse din România, cu un volum de trei milioane de unităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri