Ungaria. O nouă avertizare de ninsori, ploaie și lapoviță

Data publicării:
17032013 20nameti-55340

Actualizare.Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Ungariei că autorităţile maghiare au emis, în dimineaţa zilei de 17 martie 2013, o avertizare meteorologică cod galben de ploaie, ninsoare şi ploaie îngheţată, pentru judeţele Komarom-Esztergom, Fejer, Pest, Nograd, Heves şi Borsod-Abauj-Zemplen, avertizare valabilă până luni, 18 martie 2013, la miezul nopţii.

Inspectoratul de poliţie al judeţului Komárom – Esztergom, cel mai afectat de viscol, recomandă, în continuare, evitarea călătoriilor în zona Gyor-Tatabanya.

În cazul în care cetăţenii sunt nevoiţi să pornească la drum, aceştia trebuie să fie pregătiţi pentru condiţii meteo dificile (din cauza temperaturilor scăzute şoselele sunt acoperite cu polei), să aibă asupra lor haine groase, pături, apă şi alimente, iar maşinile să fie în stare tehnică bună, alimentate cu combustibil şi echipate cu anvelope de iarnă, recomandă MAE de la București.

_______________________

Românii care au rămas blocaţi de vineri pe autostrada M1 din Ungaria au reuşit să-şi recupereze maşinile prinse între nămeţi şi mulţi dintre ei au pornit spre destinaţie. Autorităţile maghiare au deblocat aseară ultimele porțiuni ale autostrăzii care face legătura între Budapesta şi Viena.

La această oră, nicio persoană nu mai este blocată pe drumurile din Ungaria. Mulţi dintre românii care şi-au petrecut noaptea în adăposturi şi-au recuperat maşinile şi au pornit la drum.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pe autostrada M1 s-a putut circula aseară doar pe sensul dinspre Viena spre Budapesta, dar cozile au fost foarte lungi, iar viteza de deplasare redusă.

Autorităţile ungare au muncit până seara târziu pentru eliberarea autovehiculelor rămase pe carosabil pe sensul de circulaţie dinspre Budapesta spre Viena, în zona Tatabanya-Gyor.

Până la terminarea lucrărilor, traficul a fost deviat pe Drumul Naţional 1, unde a fost permis doar accesul autoturismelor.

Ambasada României la Budapesta continuă să fie contactată în special de cetăţeni români aflaţi în România sau în Austria. Aceştia cer informaţii referitoare la starea drumurilor din Ungaria înainte să plece la drum.

Ieri, românii blocaţi în Ungaria din cauza vremii au fost preluaţi de către autorităţile ungare şi transportaţi în adăposturi improvizate în săli de sport și școli din apropierea autostrăzii M1.

Sute de oameni, printre care şi români, au fost blocați zilele trecute în nămeţii care au paralizat autostrăzile din vestul Ungariei. Utilajele de deszăpezire nu au făcut faţă viscolului, aşa că autorităţile din ţara vecină au fost nevoite să trimită armata în misiunile de salvare. Şi Austria a sărit în ajutor şi a mobilizat în zonă zeci de utilaje şi ambulanţe, iar armata ungară a intervenit cu tancurile pentru a îndepărta nămeţii.

Pe forumuri și pe rețelele de socializare, vecinii maghiari au indicat locurile unde sunt probleme și au susținut autoritățile în eforturile de deszăpezire. Sinistraţii au primit ceai şi sandwich-uri. De-a lungul autostrăzii M1 au fost deschise toate restaurantele și hanurile, care au pregătit mâncare caldă pentru oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri