USL a decis: UDMR nu intră în Guvern. Ce spune Kelemen Hunor

Data publicării:
17122012 20ponta-39150

„Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Însă eu îmi menţin decizia, ca prim-ministru şi ca lider politic, de asemenea USL îşi reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare în toate schimbările pe care dorim să le facem referitoare la Constituţie, la sistemul electoral, la drepturile şi libertăţile fundamentale ale minorităţilor şi la descentralizarea şi dezvoltarea regională", a precizat premierul desemnat Victor Ponta.

El a precizat că acestea sunt temele în care se va colabora în continuare cu UDMR, ca unic reprezentant politic al minorităţii maghiare.

„În domeniile esenţiale - vorbim de structurile care se ocupă de drepturile minorităţilor, sau Educaţie, Cultură - acolo sigur că da, vor fi şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare, însă nu se pune problema unei participări politice. Se pune porblema - şi eu îmi asum acest lucru, ca prim -ministru - ca minoritatea maghiară, cea mai mare minoritate din România, să fie reprezentată şi în structurile administrative în care drepturile minorităţilor trebuie garantate", a spus Ponta.

Este o decizie politică

Ponta a precizat că a susţinut ideea cooptării UDMR la guvernare şi în cadrul discuţiilor de luni privind formarea Guvernului.

Întrebat ce s-a întâmplat de nu s-a ajuns la cooptarea UDMR, Ponta a spus: „Este o decizie politică şi este foarte clar că societatea românească şi o parte importantă din mass-media românească încă nu este pregătită pentru ceea ce eu am considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare a societăţii româneşti.Mă voi bate în continuare pentru acest proiect (de reunificare, n.r.) şi încet-încet îl vom face", a promis Ponta.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că decizia PNL de a se poziţiona împotriva intrării UDMR la guvernare a fost una politică.„Sunt întru totul de acord, sunt solidar cu poziţia premierului în ceea ce priveşte dialogul cu UDMR, ca reprezentant legitim al comunităţii maghiare, precum şi cu reprezentanţii celorlalte minorităţi. Este vorba de o formaţiune politică pe care o respect, cu specialişti, cu oameni politici şi cu experienţă şi cu o valoare de netăgăduit. Deci faptul că PNL s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu e decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un Guvern monocolor, USL", a spus Antonescu.

Anterior, vicepreședintele PNL Daniel Chițoiu anunțase că PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare. Hotărârea a fost luată în urmă cu două zile, a precizat Chițoiu.

Deznodământ previzibil

Și secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul „foarte fierbinte”. El a mai spus că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri