Victimele Securității. Istoricii caută trupurile a doi frați uciși în februarie 1958

Data publicării:
seku

2 februarie 1958. Era aproape 9 dimineaţa. Focuri de armă s-au auzit în văile din satul Tranişu, din Cluj. Fraţii Teodor şi Avisalon Şuşman s-au luptat cu ofiţerii Securităţii care îi acuzau de trădare.

Ascunşi în grajdul unui localnic, cei doi au încercat să ţină piept agenţilor. În zadar, însă. Erau înconjuraţi de zeci de oameni înarmaţi, aduşi cu şapte camioane, arată documentele păstrate.

Tinerii au încercat să se apere ripostând cu focuri de armă, însă au murit dupa ce ofițerii Securității au decis să dea foc clădirii.

A doua zi, cadavrele fraţilor Şuşman au fost scoase din grajdul făcut scrum. Au fost lăsate zile în şir lângă gospodăria familiei care îi ascundea. Într-un târziu, cei doi au fost îngropaţi într-o pădure. Nimeni nu a ştiut locul.

În urmă cu patru ani, istoricii au început să caute locul unde au fost îngropaţi fraţii Şuşman. Dar mărturiile celor care au trăit acele vremuri au fost diferite, aşa că locul a rămas necunoscut.

„Atât dorim, să le găsim osemintele și să-i înmormântăm creștineste”, spunea Costel Şuşman, nepotul fraţilor Şuşman.

Preotul din Huedin, cel care a participat şi la deshumarea tatălui celor doi fraţi, speră că mormântul fără cruce va fi găsit, iar tinerii - îngropaţi creştineşte.

Sperăm că îi vom găsi pe cei care îi căutăm și, cu ajutorul lui Dumnezeu, le vom oferi aceste slujbe ca sufletele lor să își găsească odihna”, a spus Viorel Bănuţ, preotul din Huedin.

Teodor Şuşman a fost primar în Răchiţele timp de 10 ani. S-a remarcat prin lupta sa pentru apărarea drepturilor moţilor din zona Munţilor Vlădeasa.

Pe 15 decembrie 1951, bărbatul a fost prins, executat şi îngropat într-un loc necunoscut. Arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului au descoperit în 2010 osemintele acestui erou al luptei anticomuniste.

Operaţiunile de căutare a osemintelor celor doi fraţi Şuşman, ucişi de Securitate în 1958, au fost întrerupteluni. Arheologii şi istoricii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au săpat 10 metri pătraţi în satul Tranişul din judeţul Cluj, dar fără rezultat.  Istoricii şi arheologii au început căutările în acest caz în urmă cu patru ani. Au săpat până acum în 12 locuri, dar nu au găsit încă rămăşiţele celor două victime.

Istoricii şi arheologii vor relua căutările doar dacă vor apărea indicii noi despre locul în care au fost îngropaţi cei doi fraţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri