Sari la conținut

VIDEO. Regele Mihai I, sărbătorit la Palatul Elisabeta. Klaus Iohannis a participat la un prânz privat

Regele Mihai, sărbătorit la Palatul Elisabeta FOTO MediafaxFoto

Regele Mihai, reprezentantul unei dinastii de origine germană care a scris istoria modernă a României, s-a întâlnit cu preşedintele ales Klaus Iohannis. Acesta s-a aflat printre sutele de oameni care au mers la Palatul Elisabeta, unde au fost sărbătoriţi cei 93 de ani ai Regelui Mihai.

De trei ori a ieşit regele să îi salute pe cei care au umplut curtea Palatului Elisabeta ca să îl felicite pentru cei 93 de ani împliniţi.

Emoţionaţi de revederea cu Regele Mihai, oameni în toată firea, actori sau medici de renume, au mărturisit că sunt fascinaţi de prezenţa monarhului.

Majestatea Sa degajă o emoţie foarte puternică (...) degajă ceva divin nu ştiu, nu ştiu să explic. Aceasta este România mea, cu oameni de toate vârstele, nu numai tineri care ştiu să aprecieze onoarea, demnitatea, sacrificiul de sine al Majestăţii Sale pentru această ţară”, a declarat actrița Carmen Tănase.

Și Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a fost prezentă. „Ce poate sa-i doreasca un medic Regelui? Să fie sănătos şi să fie încă mulţi ani cu noi”, a declarat ea.

Pe măsură ce trec anii, românii se scutură de învăţăturile istoriei comuniste, care îl prezenta pe Regele Mihai drept duşman al poporului. Mai mult de un sfert dintre cei chestionaţi anul trecut într-un sondaj de opinie s-au declarat de acord cu trecerea României la monarhie.

„Regele reprezintă singura speranţă pentru ieşirea ţării din criza politică şi socială în care ne găsim”, spune un bărbat din mulțime.

Mihai a devenit rege în 1927, la vârsta de 5 ani, sub o regenţă. A fost detronat la întoarcerea tatălui, Carol al II lea, în 1930. După abdicarea acestuia, 10 ani mai târziu, Mihai revine formal la tron în condiţii foarte dificile. În 1946, când comuniştii preiau puterea în România, este forţat să semneze abdicarea. Era ameninţat că dacă nu pleacă din ţară, Securitatea va împuşca o mie de studenţi. Poporul nu l-a uitat însă şi tot mai mulţi copii ştiu pe de rost istoria adevărată a unei moharhii care a înflorit România.

ACTUALIZARE 14.10. Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Elisabeta.

ACTUALIZARE 12.59. Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Elisabeta, unde va participa la un prânz privat cu Regele Mihai I.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat la sosire de principesa Margareta, căreia i-a oferit un buchet de flori, precum şi de principele Radu. Iohannis le-a transmis că această invitaţie este o mare plăcere şi onoare.  

Conform unor reprezentanţi ai Palatului Elisabeta, Regele Mihai I şi Klaus Iohannis vor lua împreună un prânz privat, cu o durată de o oră, la care vor participa şi principesa Margareta şi principele Radu.

Invitaţia pentru acest prânz privat a fost adresată de Regele Mihai.

Aceasta este prima întâlnire între Regele Mihai şi Klaus Iohannis.

FOTO MediafaxFotoACTUALIZARE 12.09. La ora 12.00, Regele Mihai a ieșit în balconul Palatului Elisabeta pentru a saluta mulțimea, alături de principesa moştenitoare Margareta şi de principele Radu. Aceştia au salutat mulţimea în ce fanfara "Muzica Reprezentativă a Armatei" a interpretat Imnul Regal.

Apariţia regelui Mihai I la balconul Palatului Elisabeta a atras ropote de aplauze din partea mulţimii, care a umplut grădina reşedinţei Familiei Regale.

Oamenii au strigat "Regele Mihai", "Regele şi patria", "Trăiască Regele" şi "Monarhia salvează România", fluturând steguleţe tricolore în cinstea Familiei Regale.

Regele Mihai, principesa Margareta şi principele Radu au stat la balcon şi în timpul interpretării "Marşului Carol I", după care membrii Familiei Regale au părăsit balconul, revenind câteva momente mai târziu pentru saluta din nou invitaţii.

Fanfara "Muzica reprezentativă a Armatei", alături de oamenii prezenţi i-au cântat împreună Regelui Mihai "Mulţi ani trăiască!" şi "La Mulţi ani".

Regele a părăsit balconul, însă a revenit şi pentru a treia oară pentru a saluta mulţimea, gestul său fiind aclamat şi aplaudat de cele aproximativ 1.200 de persoane care s-au adunat până la finalul evenimentului în grădina Palatului Elisabeta din Capitală.

Manifestarea a avut şi un moment surpriză, 200 de porumbei fiind eliberaţi de la un alt balcon al Palatului Elisabeta, în timp ce regele Mihai saluta mulţimea.

Evenimentul de la Palatul Elisabeta s-a încheiat în jurul orei 12.20, când mulţimea zâmbitoare şi entuziastă a părăsit grădina reşedinţei din Bucureşti a Familiei Regale.


Anul trecut Regele Mihai şi-a serbat public ziua de naştere şi onomastica pe opt noiembrie. O dată simbolică. În 1945, în acea zi, au fost manifestaţiile pro Rege din Piaţa Palatului. Atunci sute de oameni au fost arestaţi de comunişti şi închişi.

Anul acesta, însă, Majestatea Sa nu a putut fi în ţară la acea dată. Aşa că organizează astăzi Ziua Porţilor deschise la Palatul Elisabeta pentru ca Regele Mihai I să-şi poată saluta invitaţii.

Regele se simte foarte bine În România pentru că este ţara Majestăţii Sale şi se simte foarte bine în mojlocul românilor, pe care îi iubeşte foarte mult”, spune Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale

Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mamă Elena.

Regele Mihai şi regina Ana şi-au petrecut ultimele luni la reşedinţa din Elveţia. Joi seară, Majestatea Sa va oferi un dineu în onoarea a doisprezece foşti Şefi de Stat din Europa Centrală şi de Est cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului.