Vlad Filat a prezentat președintelui demisia Guvernului

Data publicării:
vlad 20filat 20premierul 20moldovei 20mfax-53650

Președintele Nicolae Timofti a luat act de demisia Guvernului, prezentată de primul ministru,Vlad Filat, și a semnat un decret privind acceptarea demisiei Guvernului. Prin același decret, șeful statului a dispus ca Guvernul demisionar să îndeplinească funcțiile de administrare a treburilor publice până la formarea noului Guvern, relatează Unimedia.

Vlad Filat și ceilalți miniștri vor asigura în continuare activitatea Executivului, fără, însă, a avea dreptul de a propune proiecte de legi. Constituția Republicii Moldova prevede că, odată cu demisia Executivului, Guvernul îndeplineşte în continuare numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

-------------------------------------------

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberalşi un puternic politician unionist, a devenit principalul oponent al lui Vlad Filat, pe care îl acuză de trădare și corupție. Liderul liberal a declarat că va face orice este necesar pentru a bloca crearea unui nou guvern Filat.

Președintele Nicolae Timofti a declarat că nu va ceda presiunilor și că va decide doar în baza legii. Fostul prim-ministru a condamnat amenințările liderului liberal, pe care le-a calificat drept un atac asupra întregii țări.

Președintele Republicii Moldova este ales de Parlament și nu de electorat, așa că este posibil ca aceeași coaliției care a demis cabinetul condus de Vlad Filat să poată demite și șeful statului.

Alegerea lui Nicolae Timofti, făcută cu sprijinul Alianței de Integrare Europeană, din care făceau parte atât Vlad Filat cât și Mihai Ghimpu, a reprezentat depășirea unei crize politice fără precedent - Moldova nu a avut timp de aproape 3 ani un președinte ales.

Mai mulți lideri europeni și-au arătat deja îngrijoararea faţă de criza politică de la Chișinău, care poate periclita parcursul bun pe care l-a avut până acum Republica Moldova în relația cu Uniunea Europeană.

Citiți și Peste 250.000 de cetățeni din Republica Moldova au devenit români în ultimii 20 de ani

Tinerii moldoveni din România țintesc spre Vest. Cei mai mulți sunt prooccidentali

Vasile Ernu: Dacă PLDM va insista cu Filat, se va ajunge la alegeri anticipate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri