Imaginile suferinței la Vama Siret, unde mii de ucraineni au ajuns după ce au fugit de război: I-am lăsat acolo pe toți cei apropiați

Data actualizării: Data publicării:
SIRET - CRIZA UCRAINA - VAMA - REFUGIATI - 26 FEB 2022
Refugiați veniți din Ucraina se adăpostesc în corturi. Refugiați ucraineni trec granița în România prin vama Siret, în apropierea localității Siret. FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim

La Vama Siret a nins și fost frig duminică seară, dar ucrainenii au continuat să treacă frontiera. Mii de oameni au venit pe jos, după ce au așteptat ore în șir la graniță. Mulți dintre ei au sosit din zone bombardate de armata rusă.

Natalia a trecut frontiera pe jos, după o așteptare de patru ore. Alături de ea, Oksana spune că este pe drum de două zile. Vine din Hmelnițki, unde nu au fost incidente grave, dar sora sa trăiește în Harkov.

Oksana: Casa surorii mele a fost distrusă. Acum locuiește la o prietenă. Îi petrec pe copii la bunica și mă întorc în Ucraina. Bunica locuiește în Italia. Vine aici la noi să îi întâmpine pe nepoți.

Reporter: Dumneavoastră de ce nu plecați în Italia?

Oksana: Dar sora unde să vină? Ea nu mai are nimic. Trebuie să vină undeva.

Angelina are șapte ani și va merge la mama ei, în Italia.

Reporter: Vrei in Italia?

Angelina: Da, toți vor.

Reporter: Este frig aici?

Angelina: Frig. Jucăriile mele sunt aici 

Reporter: Vai ce frumoasă e! Cum o cheamă?

Văcuța Mu. O iubesc, este o văcuța, dar o iubesc

Reporter: Cum îl cheamă pe cățel?

Valentina: Richie.

Reporter: L-ati salvat.

Valentina: Da.

Reporter: Nu ați putut să îl lăsați.

Valentina: Nu, desigur, este foarte dureros. Sper la ce e mai bun. Doar la ce e mai bun pentru că au rămas apropiații și ... mama, tata, țineți-vă!

Reporter: Cine a rămas?

Valentina: Rudele, familia, sora cu soțul ei, mama și tata, mătușa, toate rudele, toți cei apropiați.

SIRET - CRIZA UCRAINA - VAMA - REFUGIATI - 26 FEB 2022
Refugiați veniți din Ucraina se adăpostesc în corturi. Refugiați ucraineni trec granița în România prin vama Siret, în apropierea localității Siret. FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim

Aria este din India și studiază medicina în Ucraina. Din cauza războiului, ea pleacă acum spre țara natală.

Aria: Este o frustrare pentru noi. Nu ne așteptam la așa ceva.

Felix Costache, manager al campaniei Responsabilis: "S-a creat un culoar prin care putem să transportăm bunuri, putem să transportăm ajutoarele pentru sutele de mii de oameni care sunt dincolo de granița cu țara noastră, pe teritoriul Ucrainei. Vreau să le mulțumesc organizațiilor care s-au alăturat, camera de comerț pentru diversitate, inițiativa pentru dezvoltarea antreprenoriatului romilor, ferma de bunăstare. Și asociația este recunoscătoare pentru sprijinul constant pe care l-a primit de la grupul Digi".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri