În ce condiții mai primesc bani refugiații ucraineni din România. Ordonanța aprobată de Guvern

Data publicării:
refugiati din ucraina
Refugiați ucraineni. Foto: Profimedia Images

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care asigură „un cadru sustenabil” pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară, relatează Agerpres.

Potrivit lui Cărbunaru, OUG adoptată miercuri „stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu”.

În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii judeţene, „sumele forfetare pentru hrană şi cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcţie de numărul de zile, din bugetul IGSU”, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată „numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ”.

Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea. Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care 5.007 au locuri de muncă în ţara noastră, a explicat el.

Conform notei de fundamentare a OUG, proiectul propune „stabilirea posibilităţii acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare”.

„Stabilirea datei vizate are în vedere realizarea condiţiilor necesare pentru a permite elaborarea şi adoptarea, în timp util a hotărârii Guvernului, subsecvente, prin care vor fi stabilite cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor respective”, se explică în document.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri