INFP a transmis că au fost înregistrate 12 replici ale cutremurelor de luni, din județul Arad

Data publicării:
cutremur
FOTO: Shutterstock

INFP a transmis, marți, într-un comunicat, că în urma seismelor care a avut loc, luni, în județul Arad s-au înregistrat 12 replici, adăugând că în această regiune au mai avut loc cutremure cu magnitudini mai mari de-a lungul timpului.

„Este important de menționat că în această regiune au mai avut loc cutremure cu magnitudini mai mari de 4  în trecut. Pe data de 25 decembrie 1914, un cutremur cu magnitudinea 4.5, la adâncimea de 23.3 km și pe data de 8 iulie 1938, un cutremur cu magnitudinea 5.2, la adâncimea de 16.8 km, au fost înregistrate în această zonă. În plus, regiunea a experimentat și microseisme, care nu au putut fi resimțite de populație”, se mai precizează în comunicat.

INFP a mai transmis că cele două seisme au fost puternic simțite de către populație în special în zona epicentrală (Arad, Ghioroc, Ortișoara, etc.), însă acestea s-au făcut resimțit și în localități mai îndepartate, precum Beiuș, Cluj-Napoca, Florești, Petroșani.

Luni au avut loc două cutremure cu magnitudini medii în județul Arad.

Primul cutremur, având o magnitudine de 4.7, s-a produs la ora 20:46, la o adâncime de 13 km. Al doilea cutremur, cu o magnitudine de 4.4, a avut loc aproximativ două ore mai târziu, la ora 22:55, la o adâncime de nouă km. Epicentrul primului cutremur a fost localizat în comuna Aluniș, iar al celui de-al doilea în comuna Zăbrani.

Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube.

În Arad şi Lipova, locuitorii au spus că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka, citat de Agerpres.


Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri