Iohannis: România sprijină iniţiativa unei armate UE

Data actualizării: Data publicării:
French President Francois Hollande shakes hands with Romanian President Klaus Iohannis
French President Francois Hollande shakes hands with Romanian President Klaus Iohannis, during an official state visit, in Bucharest, Romania, September 13, 2016. Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS ROMANIA OUT.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după discuțiile cu omologul său, Francois Hollande, că România sprijină formarea unei armate a Uniunii Europene, care să nu modifice formatul NATO. La rândul său, președintele francez a precizat că UE nu se poate baza doar pe forţe externe şi are nevoie de o anumită autonomie.

Președintele României a atras atenția că o armată a UE nu ar înlocui NATO ci ar veni în completarea lui. 

„România este de acord şi sprijină această iniţiativă franco-germană. Este clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, dotare, şi avem nevoie de o revigorare a industriei de apărare în Europa. Garanţia (că armata UE nu va înlocui NATO - n.r.) stă în faptul că nu se doreşte aşa ceva. Apărarea Europei este o temă importantă. Securitatea externă trebuie garantată", a spus preşedintele.

Subiectul armatei UE a fost adus în discuție de Francois Hollande, care precizat că UE trebuie să investească mai mult în apărare, în special prin crearea unei industrii proprii de apărare.

„Eforturile principalelor state europene nu sunt suficiente. Franţa face o parte, partea ei, este principalul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mai mult în apărarea Europei, în sensul larg. Europa trebuie să intre într-o nouă etapă în privinţa apărării", a spus Francois Hollande.

 

Mai mult, președintele francez a pledat pentru mai multă  autonomie în deciziile militare pe care le ia Uniunea Europeană.

„Majoritatea ţărilor europene fac parte din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunea NATO, însă în cadrul acestei alianţe şi Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare. Europa are nevoie de propria capacitate, industrie, şi mijloace", a spus Francois Hollande. 

Anul trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armată europeană, care să asigure UE mai multă forţă pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi nu numai.

Propunerea este puternic susţinută de Germania şi Franţa, existând semnale şi din partea Italiei, însă o decizie nu a putut fi luată până acum, din cauza opoziţiei tradiţionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmând a fi discutat de liderii UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri