20 de membri ai unui clan din România, condamnați la 113 ani închisoare, în total, în Franța

Data publicării:
barbat cu catuse
Foto: GettyImages

Douăzeci de membri ai unui clan din România care îşi exploatau copiii trimiţându-i să fure în metroul parizian au fost condamnaţi vineri la Paris la pedepse cuprinse între 4 şi 8 ani de închisoare cu executare, a anunţat marţi o sursă judiciară, informează AFP, preluată de Agerpres.

Atât bărbați, cât și femei, membri ai aceluiaşi clan de romi sedentarizaţi, ei au fost condamnaţi de Tribunalul din Paris pentru trafic de minori, posesie de bunuri furate, spălare de bani şi asociere în scop infracţional.

Pedepsele lor totalizează 113 de ani de închisoare. Cei 20 au primit și interdicţia de a mai intra pe teritoriul francez.

Acest proces - care a durat trei săptămâni - este rodul unor investigaţii iniţiate la sfârşitul lui 2016, după ce autoritățile s-au confruntat cu o creștere semnificativă a furturilor în metroul parizian. Autorii erau grupuri de adolescenţi foarte abili: minorii, cu vârste între 11 şi 18 ani, sustrăgeau telefoane şi portofele de la pasageri, cel mai adesea pe scările metroului. În timp ce unul sau mai mulţi dintre ei deturnau atenţia victimelor, un altul sustrăgea obiectele şi le transmitea unor complici care se grăbeau să la ascundă, înainte ca şi ceilalţi să fugă.

Bandele, care acţionau în special în staţiile de metrou turistice, au operat mai ales în timpul Conferinţei ONU privind schimbările climatice, de la sfârşitul lui 2015, şi al Campionatului European de Fotbal din 2016.

Pentru anchetă, a fost nevoie de o cooperare judiciară cu autoritățile din România, care a început în ianuarie 2017. Şase luni mai târziu, această cooperare a făcut posibilă arestarea simultană, în Franţa, în România, în Spania şi în Italia, a celor mai mulţi dintre suspecţi, părinţi ai minorilor exploataţi.

O procedură judiciară continuă împotriva altor suspecţi în România.

Valul de arestări din 2017 a dus la o reducere considerabilă a numărului de acest tip de furturi la Paris, însă clanul s-a reconstituit parțial şi mai mulţi minori au revenit, de la începutul anului, potrivit Parchetului francez.

Editare web: Luana Păvălucă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri