Alina Gorghiu, despre cazul româncei condamnate în China: Doar autorităţile chineze pot decide, indiferent de presiunea statului român

Data publicării:
Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat joi, în legătură cu situaţia Alinei Apostol, condamnată la în închisoare în China, care a solicitat să îşi execute pedeapsa în România, că ministerul a făcut toate demersurile în acest sens, dar doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide asupra predării efective a persoanei, indiferent de presiunea pe care o face statul român.

„Este vorba despre o persoană condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentinţa a fost recunoscută de Curtea de Apel Bucureşti, care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislaţia românească. Acest caz a fost adus la cunoştinţa autorităţilor române în martie 2020, iar de atunci vreau să vă informez că instituţiile din România au făcut tot ce este legal şi uman posibil pentru a rezolva situaţia. Nu doar că nu a fost pasiv în ultimii trei ani, Ministerul Justiţiei”, a declarat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei de guvern, întrebată despre demersurile făcute de MJ pentru rezolvarea solicitării ca Alina Apostol, aflată în închisoare în China, să îşi ispăşească pedeapsa în România.

Gorghiu a spus că fostul ministru Cătălin Predoiu s-a întâlnit personal cu tatăl femeii, iar săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire cu familia acesteia.

„În momentul în care eu vă dau acest răspuns, chiar în această dimineaţă, Ambasada României la Beijing ne-a comunicat stadiul în care se află comunicarea cu autorităţile din China. Vreau să vă spun că pe parcursul acestor luni, acestor ani ne-am ocupat de tot ce înseamnă traducere cu privire la acte, am avut un dialog constant cu ambasada de aici şi cu Ambasada României de acolo. Avem certitudinea că se fac, la nivel instituţional, toate demersurile”, a mai adăugat ministrul.

Alina Gorghiu a subliniat însă că, din păcate, legislaţia statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transferare a persoanelor condamnate şi nu prevede niciun termen până la care statul chinez poate să dea curs solicitării unui stat străin, cum este România în această procedură.

„Ca atare, trebuie să fim corecţi şi să spunem că doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligenţa, presiunea pe care o face statul român, asupra predării efective a persoanei transferabile. (...) Se comunică instituţional, se comunică prin ambasadă. De altfel, s-au făcut demersuri la nivelul oricăror instituţii, numai că comunicarea nu este cea mai uşoară cu statul chinez. Am discutat chiar de dimineaţă cu colegii mei din Parlament şi probabil că o să încercăm un grup mixt Executiv - Parlament, să încercăm să sensibilizăm colegii din Ambasada Chinei cu privire la această situaţie punctuală. Aveţi încredere că statul român a făcut lucrurile aşa cum trebuie, însă probabil că va mai dura ceva până când vom găsi înţelegerea pe care o solicităm”, a spus ministrul Justiţiei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri