Apelul Monicăi Macovei către procurori. „Numai aşa poate fi zădărnicit planul PSD&ALDE”

Data actualizării: Data publicării:
Monica Macovei
Monica Macovei

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei spune că îi încurajează procurorii independenţi să se înscrie la concursul pentru şefia DNA, pentru că „numai aşa poate fi zădărnicit planul PSD&ALDE de a îngenunchea cu totul justiţia”.

macovei la digi24
Monica Macovei

Respingerea propunerii lui Toader pentru şefia DNA este un gest firesc, după ce dna Adina Florea a declarat că «nu a fost niciodată un procuror independent», primind şi aviz negativ de la CSM. Un procuror care nu este şi nu consideră că trebuie să fie independent nu poate conduce DNA, care anchetează politicieni, în mod independent şi imparţial, oricine ar fi ei”, arată Monica Macovei într-o declaraţie de presă.

Macovei precizează că, în activitatea de anchetă, procurorii nu trebuie să răspundă la solicitările ministrului Justiţiei.

Toader va trebui să organizeze un nou concurs pentru funcţia de procuror şef DNA. Toader nu va putea alege o marionetă la şefia DNA dacă procurorii anticorupţie care au demonstrat că pot face anchete imparţiale, că pot rezista presiunilor şi că pot fi independenţi se înscriu la concurs. Şi eu îi încurajez să facă asta. Numai aşa poate fi zădărnicit planul PSD&ALDE de a îngenunchea cu totul justiţia”, continuă eurodeputatul Monica Macovei, potrivit News.ro.

Ea menţionează că, de la propunerea Adinei Florea la şefia DNA, respinsă astăzi de către preşedintele Iohannis, au apărut raportul Comisiei de la Veneţia, raportul MCV şi rezoluţia privind statul de drept în România.

În toate documentele, accentul este pus pe independenţa justiţiei. PSD&ALDE au jucat soarta ţării, ca să-şi urmărească interesele lor. Chiar şi circul remanierii din aceste zile arată că PSD&ALDE nu propun miniştri pe criteriul competenţei, ci doar al supunerii şi loialităţii faţă de liderul suprem Dragnea. Tocmai de aceea, justiţia şi anticorupţia trebuie să nu accepte influenţa politicienilor bolnavi de putere şi care vor să scape de dosare şi condamnări. În acest moment, numai procurorii şi judecătorii imparţiali şi independenţi pot zădărnici planul PSD&ALDE”, mai declară Macovei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri