Avocații lui Ionel Arsene susțin că acesta nu poate fi extrădat pentru că este în depresie și "prezintă risc de suicid"

Data actualizării: Data publicării:
ionel arsene
Ionel Arsene

Avocații lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, susțin că acesta nu poate fi extrădat, din rațiuni medicale. Alfredo Gaito și Mario Antinucci, apărătorii din Italia ai fostului politician PSD, au prezentat judecătorilor rapoarte psihiatrice, care arată că Arsene suferă de "tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă". De asemenea, ei mai arată că, odată extrădat, Ionel Arsene riscă "persecuția politică" în România, transmite corrieredellacalabria.

Avocații lui Ionel Arsene consideră că judecătorii din Bari au ignorat cauzele reale pentru care Arsene se află în peninsulă și explică faptul că există un "risc actual de persecuție politică (…) al celui mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României, puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție".

"În plus", continuă Gaito și Antinucci, "predarea contrastează cu scopul reeducativ al pedepsei, întrucât executarea în străinătate a pedepsei aplicate unei persoane care și-a stabilit relațiile familiale și sociale în Italia împiedică reintegrarea socială a individului la sfârșitul executării pedepsei și, prin urmare, scopul reeducativ la care trebuie să tindă sancțiunea".

"Arsene suferă de patologii grave, inclusiv de natură neuropsihiatrică, iar acest lucru a fost constatat de Dr. Nicolò Falchi Delitala, neuropsihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specializată în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu, cardiolog specialist al Spitalului S Giovanni din Roma", mai susțin avocații fostului politician PSD, care mai arată că afecțiunile lui Arsene au fost ignorate de magistrații Curții de Apel din Bari, care nu au dispus efectuarea unei expertize, deși erau îndeplinite dispozițiile legale.

Totodată, avocații spun că la instanță au fost depuse o serie de rapoarte, care fac dovada afecțiunilor psihiatrice de care suferă Arsene și riscul ridicat de a se sinucide, dacă revine în țară. 

"În interesul pârâtului, acesta a depus rapoarte psihiatrice cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )", se mai arată în documentul citat de publicația din peninsulă. 

Curtea de Casație din Italia a decis sâmbătă predarea lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, autorităților din România. Hotărârea este definitivă. "În scurt timp va fi predat autorităților din țară", a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri