C.T. Popescu, la Digi24: Comportamentul lui A. Lazăr arată desconsiderare faţă de Parchet şi faţă de magistraţi

Data actualizării: Data publicării:
ctp 0404

Augustin Lazăr a depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii. Asta în condiţiile în care se înscrisese în cursa pentru un nou mandat. O mişcare care nu putea fi anticipată după gestul „tineresc” de a depune candidatura pentru un nou mandat la conducerea Parchetului General, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a adăugat că întreg comportamentul lui Augustin Lazăr arată acum „o desconsiderare, o neseriozitate faţă de Parchet, faţă de de procurori, faţă de magistraţi”.

Mişcarea lui Augustin Lazăr nu putea fi anticipată, cel puţin nu mă gândeam la aşa ceva aseară când am vorbit la postul dvs despre domnul Lazăr. Spuneam că Lazăr ar trebui să nu mai insiste cu candidatura pentru un nou mandat de procuror general, ci să aştepte să i se termine mandatul la termenul legal.

Ce face Augustin Lazăr? Mai întâi, Lazăr a participat la concurs pentru un nou mandat cu domnul Tudorel Toader. Asta însemna că doreşte şi se simte în deplinătatea forţelor fizice, psihice şi morale ca să continue ca procuror general. Acesta era mesajul pe care îl transmitea celor din Parchetul General, tuturor procurorilor din România.

Şi acum Lazăr se pensionează brusc

Cum se pot agrega aceste două gesturi?

Te pensionezi în momentul în care consideri că nu mai poţi, eşti obosit, vrei să te retragi. Şi asta, la câteva zile după ce făcuse acel gest vioi, tineresc, să candideze pentru un nou mandat, gest cât se poate de nepotrivit, pentru că domnul Lazăr nu a fost un torţionar cum se tot repetă în neştire, dar o vină are. O vină pe care o au toţi magistraţii din România din perioada de dinainte de 1989 - niciunul nu ştiu să fi făcut un gest în favoarea unui deţinut politic, cum nu a făcut nici Augustin Lazăr. Domnul Lazăr nu a fost un disident. Asta e vina lui.

Pentru asta, pentru că această vină a lui Augustin Lazăr cântăreşte greu, ar fi trebuit ca el să nu mai facă astfel de gesturi cu candidatura şi să îşi aştepte ieşirea pe 28 aprilie.

Întreg comportamentul lui Lazăr arată acum o desconsiderare, o neseriozitate faţă de parchet, faţă de de procurori, faţă de magistraţi.

Cum adică? Mai întâi îţi depui candidatura pentru încă un mandat, apoi arăţi că nu eşti vinovat, că nu ai colaborat cu Securitatea, ceri scuze faţă de deţinuţii politic, faci iar un gest sărit din cadru de a transmite premiul de la GDS către domnul Iulius Filip. Păi, prima reacţie a lui Augustin Lazăr, imediat după ce a apărut informaţia cu privire la acele comisii de eliberare condiţionată de la Aiud, a fost - <nu-mi aduc aminte, nu ştiu cine e Iulius Filip>. Şi acum îi transmite domnului despre care nu-şi aducea aminte premiul pe care îl primeşte de la GDS.

După toate acestea vine acum şi se pensionează. În primul rând faţă de Parchet, faţă de magistraţi mi se pare o atitudine neserioasă a lui Augustin Lazăr”, a comentat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unor disidenţi politici şi ar fi dispus pedepsirea unora dintre aceştia

Totul a pornit de la povestea deținutului politic Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. Lazăr era procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud și ar fi refuzat de două ori să-i semneze eliberarea condiționată.

Lazăr a explicat că acea comisie din care făcea parte nu avea contact cu deținuții și tot ce făcea era să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și dacă au sau nu rapoarte disciplinare din timpul detenției.

Presa a vehiculat apoi și numele altor deținuți politic, pe care Lazăr ar fi refuzat să-i elibereze condiționat.

„Episodul la care fac referire unele instituții de presă a fost prezentat tendențios, fără a ține cont de explicațiile pe care le-am mai dat. Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate a celor condamnați. Acesta era atributul exclusiv al instanței de judecată. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați”, a spus Lazăr, într-o conferință de presă.

Acuzațiile au venit în condițiile în care procurorul general își depusese candidatura pentru un nou mandat. Între timp, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins toate cele patru candidaturi depuse pentru această funcție și a anunțat reluarea procedurii de selecție.

Mai mulți oficiali ai coaliției PSD-ALDE au cerut revocarea lui Augustin Lazăr, inclusiv șeful PSD, Liviu Dragnea, și cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, a transmis o scrisoare deschisă către liberali, în care le cere să-l convingă pe președintele Klaus Iohannis să-l revoce pe procurorul general Augustin Lazăr. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri