Sari la conținut

"Ce faceţi cu 6.500 de euro pe lună?". Răspunsul lui Augustin Zegrean

 

Judecătorul constituţional, care a fost atât senator, cât şi deputat înainte de a ajunge la CCR, în 2007, vorbeşte în interviu şi de pensia specială de parlamentar pe care a cerut-o. Zegrean spune că, deşi indemnizaţia unui judecător la CCR pare mare raportat la cât câştigă populaţia, acesta are cel mai mic salariu raportat la toate curţile constituţionale europene.

Reporter: Aveţi venituri mari pentru România şi, cu toate acestea, v-aţi depus şi actele pentru pensia specială pentru parlamentari. Întreb, deşi nu-i tocmai elegant, ce faceţi cu 6.500 de euro pe lună?

Augustin Zegrean: N-am atâţia!

Reporter: Aşa scrie în declaraţia de avere.

Augustin Zegrean: Nu ştiu dacă-s atâţia. Oricum, începând de azi într-o lună, de la Curte nu vor mai fi atâta de mari veniturile, vor fi mult mai mici, astfel că... Apropo de venituri mari, avem salarii mari, dar nu avem cele mai mari salarii din ţară, la justiţie sunt mai mari decât la noi. Din Curţile Constituţionale europene avem cel mai mic salariu. O să spuneţi că nemţii au mult, dar sunt ţări mici, cum este Slovacia, de exemplu, în care judecătorii au 12.000 de euro pe lună. Sau Albania, care sigur nu are PIB-ul mai mare decât al României. Nu cred că sunt prea mari salariile. Pe un neamţ, dacă-l întrebi cât te plăteşte patronul, îţi răspunde: "Cât merit".

Reporter: Dumneavoastră meritaţi salariile?

Augustin Zegrean: Da, şi cred că şi mai mult. Sigur că, raportat la ce câştigă populaţia, este mult. Dar ce să facem noi? Nu ştiu ce să zic, prefer să nu vorbesc despre asta.

Interviul integral pe News.ro.