Ce promite noua șefă a CSM, Lia Savonea. „E cazul să separăm odată apele”

Data publicării:
lia savonea - inquam - ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a evitat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent astăzi în plenul CSM, la alegerea noii conduceri. Tudorel Toader a lipsit în prima parte a şedinţei, când a fost prezentat bilanţul instituţiei. Şi-a făcut apariţia abia după plecarea şefului statului.CSM și-a ales conducerea pentru anul viitor. Șefa instituției va fi judecătoarea Lia Savonea.

„Ministrul Justiţiei înţeleg că astăzi are altă treabă decât să vă onoreze bilanţul”, a spus Klaus Iohannis în deschiderea ședinței.

Ministrul Justiţiei a lipsit de la prima parte a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, la care şi-a anunţat prezenţa şeful statului. Preşedintele României i-a felicitat pe reprezentanţii magistraţilor şi le-a atras atenţia că perioada următoare rămâne încărcată.

„Tot ceea ce s-a întâmplat în Justiţie în ultimii doi ani este un puternic semnal de alarmă că România poate progresa numai cu politici publice elaborate temeinic şi implementate în concordanţi cu valorile europene MUSCA 18.05 CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentiv partener de dialog în procesul de legiferare, fiind autoritatea care exprimă vocea sistemului de justiţie”, a spus președintele.

Noul preşedinte al Consiliului a promis că va lupta pentru consolidarea independenţei sistemului judiciar, dar va face şi curăţenie în interiorul magistraturii.

Avem şi ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm - limitele libertăţii de exprimare, încălcări ale legii pe ici, pe colo. E cazul să separăm odată apele şi să demonstrăm că avem capacitatea de autoreglare instituţională”, a spus Lia Savonea, preşedinte ales al CSM.

Lia Savonea este membrul CSM care, după decizia Curtii Constitutionale în cazul completurilor de 5 judecători formate ilegal, a propus revocarea preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.

În 2019, Consiliul va gestiona probleme importante pentru sistemul judiciar: se încheie mandatul procurorului general, aflat deja în procedura de revocare, iar procurorii dau aviz consultativ. În paralel, chestiunea şefului DNA este încă deschisă. De asemenea, mandatul conducerii Curţii supreme expiră în toamnă, iar în premieră preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi direct de Secţia pentru judecători.

Tot în 2019, CSM organizează concursul pentru conducerea inspecţiei judiciare, dar şi pentru secţia care anchetează magistraţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri