Cine este medicul suspectat de implantarea unor dispozitive medicale luate de la cadavre

Data actualizării: Data publicării:
Surgery
Foto: Profimedia Images

Principalul suspect în ancheta privind montarea la pacienți de dispozitive cardiace luate de la cadavre este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, scrie Ziarul de Iași. Conform publicației, ancheta a pornit de la un control al Casei de Asigurări de Sănătate Iași, care a descoperit nereguli la clinica din cadrul spitalului unde lucra medicul respectiv. Directorul spitalului a sesizat Ministerul Sănătății și Parchetul.

Ancheta în acest caz a pornit de la un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, în iunie 2022, care a identificat nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă, iar conducerea spitalului a sesizat Ministerul Sănătății și Parchetul.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se arată în documentul transmis către Ministerul Sănătății, potrivit Ziarului de Iași.

Conducerea spitalului a descoperit că la Clinica de Cardiologie s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea au fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale spitalului, pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

„S-a reclamat utilizarea / implantarea de dispozitive medicale reutilizate, respectiv dispozitive medicale care nu au proveniență din gestiunea / achiziția făcută prin Programul Național de Boli Cardiovasculare finanțat de CJAS Iași (dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații). La fel și introducerea prin comenzi a lotului de «kituri de diagnostic și introducătoare» în caietul de sarcini spre achiziționare prin «Programul Național de Sănătate – Subprogramul stimulatoare și defibrilatoare automate implantabile»; produsele solicitate se folosesc în cadrul unui program din care spitalul nu face parte, respectiv Programul de Resincronizare cardiacă”, se menționează în documentele consultate de Ziarul de Iași.

Implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toți pacienții cu probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, decontările realizându-se prin CJAS. Scopul lor este de a transmite impulsuri electrice către inimă, atunci când este nevoie, pentru a menține un ritm cardiac normal.

Citește întreaga dezvăluire pe Ziarul de Iași.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri