CNSAS: Adeverinţa de necolaborare pentru Adina Florea, postată pe site

Data publicării:
20180927114732_OGN_9365-01 adina florea inquam photos octav ganea
Adina Florea FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) precizează care este stadiul verificărilor pentru nominalizările de procurori-şefi care au fost respinse de către preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că în cazul Adinei Florea s-a emis adeverinţa din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menţinută şi în 2017 şi care este postată pe site-ul instituţiei.

20180927114732_OGN_9365-01 adina florea inquam photos octav ganea
Adina Florea FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Referitor la cererile Consiliului Superior al Magistraturii nr. 18891- 18894/20.09.2018 şi nr. 18050, înregistrate în evidenţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cu nr. P 1648/18 din data de 20.09.2018 şi P 1584/18 din data de 07.09.2018, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii face o serie de precizări într-un comunicat.

Astfel, pentru Adina Florea, născută la data de 28.07.1967, procuror la D.N.A., s-a emis adeverinţa nr. 5430/04.06.2009 cu menţinere în anul 2017 postată pe site-ul instituţiei www.cnsas.ro.

Anterior, Ministerul Public a precizat că Adina Florea nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, aşa cum rezultă din Adeverinţa nr. 5430 din 4 iunie 2009 a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

”Pentru doamnele Sterschi Florena Esther, născută la data de 09.03.1968, procuror la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., Hosu Elena Giorgiana, născută la data de 11.09.1972, procuror la D.I.I.C.O.T. şi Nedelcu Iuliana, născută la data de 26.07.1968, procuror la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., menţionăm că instituţia noastră a demarat procedura de verificare în conformitate cu prevederile art. 3 lit. l din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. În momentul finalizării procedurilor de verificare şi a primirii tuturor răspunsurilor de la instituţiile deţinătoare ale arhivei fostei Securităţi, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va comunica public rezultatul”, precizează CNSAS.

CNSAS menţionează că pentru Nedelcu Iuliana şi Sterschi Florena Esther datele complete de identificare în vederea verificării au fost transmise către CNSAS pe data de 03.10.2018.

”Pentru doamna Constantin Antonia Eleonora, născută la data de 05.04.1975, procuror la Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., instituţia noastră nu a demarat procedurile de verificare avându-se în vedere prevederile art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008”, mai precizează sursa citată. Este vorba despre faptul că aceasta avea vârsta mai mică de 16 ani în 1989.

CSM a anunţat, joi, referitor la numirile de procurori-şefi respinse de preşedintele Klaus Iohannis, că procedura legală a fost respectată, fiind solicitat punctul de vedere al CNSAS, care nu a venit în termenul de 15 zile, astfel încât, în absenţa lui, au fost luate în calcul declaraţiile pe propria răspundere ale celor nominalizaţi.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procedura de avizare a propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din aceeaşi lege include depunerea de către candidaţi a unei declaraţii pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, condiţie a cărei îndeplinire a fost verificată în procedurile în cauză.

În acelaşi timp, potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din aceeaşi lege, în toate cazurile au fost transmise Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii solicitări de verificare şi comunicare a apartenenţei sau colaborării candidaţilor cu serviciile de informaţii înainte de 1990.

După expirarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, în condiţiile necomunicării unor eventuale elemente de apartenenţă sau colaborare a candidaţilor cu serviciile de informaţii, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat propunerile anterior menţionate, formulate de ministrul justiţiei", precizează CSM ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public în legătură cu procedura de avizare a propunerilor formulate de ministrul justiţiei, de numire în funcţii de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", explică Preşedinţia.

Propunerile respinse au fost înaintate în octombrie de ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader.

Astfel, Iohannis a refuzat următoarele numiri: Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dintre aceste propuneri, doar Adina Florea şi Florena-Esther Sterschi au avut aviz negtiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM, în timp ce Elena Giorgiana Hosu, Iuliana Nedelcu şi Antonia-Eleonora Constantin aveau aviz poziytiv, pentru ultimele două existând unanimitate.

Cele două alineate invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri