Condițiile în care va sta Cherecheș la Rahova: cameră de 19 mp, mobilier, căldură. Gorghiu: Nu se pune problema de condiții precare

Data actualizării: Data publicării:
celula in penitenciarul rahova
Condițiile în care va sta Cherecheș la Rahova: cameră de 19 mp, mobilier, încălzire. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a confirmat aducerea în țară azi a lui Cătălin Cherecheș și a precizat în ce condiții va fi cazat la penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile, așa cum au stat și alți deținuți. Nu sunt condiții precare de detenție, a subliniat Alina Gorghiu.

"Fugarul va ajunge foarte repede în România", a spus Gorghiu, care a vorbit de "colaborarea exemplară" cu autoritățile din Germania.

"În 2022, au fost aduse în țară 221 de persoane din Germania pentru încarcerare, în 2023 - 183 de persoane, în 2024 - deja 46 de persoane.

Cherecheș va fi azi adus în România pe cale terestră, escortat de colegii de la poliția din Germania, la graniță îl vor prelua colegii din Poliția Română", a spus Gorghiu.

Ea a spus că nu poate da detalii cu privire la traseu pentru că își dorește ca Cherecheș "să fie adus în cât mai bune condiții".

"Pentru a ajunge la momentul în care să fie predat, MJ prin ANP a oferit autorităților din Germania un set de garanții cu privire la condițiile din penitenciare, acest demers va fi executat cu bună credință, garanțiile pentru detenție au fost apreciate pozitiv de instanțele din Germania.

Secția în care va fi încarcerat la Rahova e E2, destinată persoanelor condamnate majore, de sex masculin.

După carantină va fi transferat la un alt penitenciar unde va executa pedeapsa, nu e informație publică, dar e vorba de un penitenciar în proximitatea domiciliului condamnatului

În ceea ce privește detaliile legate de Penitenciarul Rahova, va fi cazat cu maximum două persoane, într-o cameră de 19 mp, care include mobilier aferent și pat. Nu se pune problema de condiții precare de detenție.

Va avea pat individual, camerele sunt dotate cu instalații de încălzire, utilități igienico-sanitare, acces permanent la apă potabilă și apă caldă. Va avea alimentație diversificată, acces la un punct comercial din incinta, la publicații, la asistență medicală. Îi vom asigura ca oricărui deținut toate drepturile legale.

Aștept soluția de la CCR, sper să vină mâine, cu privire la legea prin care fugarii să fie pedepsiți și pentru evadare, propunerea MJ fiind ca la pedeapsa inițială să se adauge între 6 luni și 3 ani, pentru evadare", a mai declarat ministrul.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri