DAT DE GOL DE GOOGLE. Anchetatorii germani l-au găsit pe internet pe şeful DNA Slobozia, care le sabota cercetările

Data publicării:
CATUSE5425080-Mediafax Foto-ADRIAN PICLISAN

Procurorul-șef al DNA Slobozia a fost arestat pentru 29 de zile, în urma deciziei de azi a completului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), la propunerea procurorilor anticorupție, care îl reținuseră ieri. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Şeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, acuzat că a sabotat o anchetă a autorităților germane în Romania și că a ajutat mai mulți suspecți să distrugă dovezi, a fost dat de gol de Google, au aflat reporterii Digi24. Alarmați de faptul că perchezițiile organizate de acest procuror nu dădeau roade, anchetatorii nemți au căutat pe internet numele suspectului lor.

Aici au găsit articole din presă care arătau legăturile dintre acesta și şeful DNA Slobozia. În urma anchetei procurorilor DNA, el a fost reținut și a fost prezentat azi instanței supreme, care au decis să emită un mandat de arestare de 29 de zile. Pentru percheziția, reținerea și arestarea procurorului, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis deja un aviz de încuviințare, iar în urma punerii în mișcare a acțiunii penale, de azi, el ar urma să fie suspendat de secție din funcția de conducere și din magistratură.

Informații vândute de procuror

Procurorul Dumitru Cristudor își anunța prietenul, suspectat de evaziune fiscală, ori de câte ori autoritățile germane solicitau ceva în legătură cu el. O arată interceptările anexate referatului de arestare.

„S-a făcut comisie rogatorie, hârtia a venit la DNA Slobozia … în care le spunea clar: Să ne dați adresele, că până pe 15 martie vrem să venim să facem o percheziție. Așa sună adresa… dorim adresele următorilor indivizi. Învinuit B. T., administrator firma (…), M.G., administrator firma (…) .I C. V. administrator (…) ți-a cerut și adresele unde au fost înainte firmele și cine stă acolo.”

Sursa: referat DNA (interceptare telefonică din 14 aprilie 2013)

La rândul său, Daniel Taifas, suspectat de anchetatorii germani că le-a prejudiciat statul cu peste 2.300.000 de euro, își anunța colaboratorii ce au de făcut. Contabila lui Daniel Taifas, Monica Andronache, pregătea martorii. Unul dintre ei a recunoscut.

Percheziție fără surprize

„Cu o săptămână anterior datei de 04.06.2013, Andronache Monica mi-a comunicat că va avea loc o percheziție la mine acasă și că ar fi mai bine să plec în afara țării pentru a nu participa la percheziție. Am întrebat-o ce rol am eu și de ce trebuie să plec. Mi-a spus că vor veni din Germania niște persoane în legătură cu un control pe care îl fac referitor la o societate comericială.”

Sursa: referat DNA (declarație martor)

Avocatul șefului DNA Slobozia susține că există acte justificative pentru cei 20 de pomi ornamentali și pietrișul despre care anchetatorii spun că reprezintă mita primită de procuror.

Niciuna dintre probe nu atestă că ar fi luat direct sau indirect cu una dintre persoanele vizate de comisia rogatorie.

Relația dintre șeful DNA Ialomița și omul de afaceri suspectat de autoritățile germane pentru evaziune fiscală este de notorietate. Presa locală a publicat în mai multe rânduri astfel de informații și, în acest mod, a atras atenția structurii centrale a DNA, care a declanșat mai multe verificări. Procurorii germani care făceau verificări la Slobozia au intrat la idei după ce câteva încercări repetate de percheziție în casele apropiaților procurorilor au eșuat. Locuințele fuseseră „periate” înainte, iar martorii erau ori internați în spital, ori plecați în străinatate. Curioși cu cine au de-a face, procurorii germani au căutat pe Google.

Google, „ofițer sub acoperire”

„Dat fiind numărul mare de coincidențe, procurorii germani au căutat pe Google, după criteriul „Daniel Vasile Taifas”, iar primul rezultat raportat de motorul de căutare a fost un articol din ziar în care se face referire la faptul că există legături suspecte între Taifas și fiul șefului DNA Slobozia.”

Sursa: referat DNA

În referatul privind arestarea șefului DNA Slobozia, structura centrală a DNA menționează că Dumitru Cristudor nu părea să știe că faptele sale aduc atingere imaginii României și că ar putea afecta realțiile judiciare dintre autoritățile române și cele germane.

Care sunt capetele de acuzare

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 11 februarie 2013 până în prezent, Cristudor Dumitru, în calitatea sa de procuror, împreună cu învinuiții Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane, potrivit DNA.

Persoanele respective urmau să distrugă și să ascundă documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală și, implicit, lipsind de finalitate activitățile de percheziție dispuse de autoritățile judiciare germane pe teritoriul României. Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritățile germane pentru evaziune fiscală a constat în înștiințarea cu privire la data efectuării perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul țării, suportarea costurilor asistenței juridice.

„În 23 mai și 1 iunie 2013, în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu și anume neadoptarea unor măsuri de protecție minimale care să asigure conspirativitatea activităților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia, magistratul Cristudor Dumitru ar fi primit de la Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul lui Andronache Monica, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 5.354 lei”, arată comunicatul DNA.

Bunurile erau necesare pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Mită cu materiale de construcție. Dumitru Cristudor, calificativ „foarte bine” la reconfirmarea la șefia DNA Slobozia

Procurorul Dumitru Cristudor, procurorul-șef al DNA Slobozia reținut de colegi pentru luare de mită și favorizarea infractorului, are o vechime de aproximativ 8 de ani în magistratură, iar în anul 2010, atunci când a fost reconfirmat pe post de Consiliul Superior al Magistraturii primise calificativul „foarte bine” la ultima evaluare a activității profesionale și nici nu fusese sancționat disciplinar.

„Din fișa profesională, întocmită urmare a verificării dosarului profesional, rezultă că domnul procuror Cristudor Dumitru are o vechime în funcție de 25 de ani și 1 lună, a primit calificativul „foarte bine” la ultima evaluare a activității profesionale și nu a fost sancționat disciplinar”, se arată în hotărârea CSM din 2010.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri