Sari la conținut

DNA cere aviz pentru arestarea deputatului PSD Cristian Rizea

ACTUALIZARE 16.20. Şeful DNA a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul pentru sesizarea ministrului Justiției, astfel încât acesta să ceară aviz Camerei Deputaților pentru reţinerea şi arestarea lui Cristian Rizea.

Acesta este suspectat de trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor.

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”., a comunicat DNA.

Procurorii DNA l-au reţinut pe Lucian Colţea, cetățean american, pentru cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată. Acesta a fost dus la Înalta Curte de casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ACTUALIZARE 16.00. Cristian Rizea spune că a primit 300.000 de euro împrumut de la un binevoitor pe care îl cunoscuse abia de trei săptămâni, la dentist. Aşa justifică deputatul social-democrat Cristian Rizea o diferenţă destul de mare între cheltuieli şi venituri, constatată de inspectorii de integritate.

Coincidenţă sau nu, tocmai 300.000 de euro ar fi cerut, spun procurorii, pentru intervenţii la RA-APPS şi la Primăria Chiajna.

COMUNICATUL AGENŢIEI DE INTEGRITATE

Actualizare 13:35. Deputatul Cristian Rizea a plecat de la sediul DNA.


Cristian Rizea intenţionează să candideze pentru Primăria sectorului 5 a Capitalei.

El a fost adus cu mandat, urmând să fie audiat în calitate de suspect, în legătură cu suspiciuni de trafic de influenţă pe lângă funcţionari de la RA-APPS şi de la Primăria Chiajna.

Pentru intervenţiile la aceste instituţii, deputatul PSD ar fi obţinut un beneficiu de 300.000 de euro.