DNA face precizări în dosarul lui Costel Alexe. El are și interdicție de a părăsi țara

Data actualizării: Data publicării:
costel alexe
Costel Alexe, fost ministru al Mediului. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Costel Alexe nu are voie să plece din România. Procurorii DNA au anunțat miercuri că în cazul lui a fost dispusă interdicția de a părăsi țara.

Costel Alexe este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în perioada în care era ministru al Mediului. În dosarul lui mai este acuzată încă o persoană cu funcție de conducere într-o societate comercială cu activitate în siderurgie, în cazul acesteia faptele fiind de dare de mită și delapidare.

Față de cei doi, procurorii DNA au impus controlul judiciar pentru 60 de zile, din 27 aprilie până în 25 iunie.

Citește și: Costel Alexe se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași, după ce a fost pus sub control judiciar de DNA

Printre obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță, a comunicat DNA.

Anchetatorii anticorupție au stabilit că, "în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi cerut de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme."

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

"Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrate de o rudă a fostului ministru. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului", potrivit DNA.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, potrivit sursei citate.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri