Expert: Se încearcă decredibilizarea justiției prin protocoale. Atacul la statul de drept, în această toamnă

Data actualizării: Data publicării:
180327_dragnea tariceanu_CENTENAR_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_

Semnal de alarmă tras de un expert în relații internaționale! Coaliția PSD-ALDE ar mai avea doar patru luni în care să-și „rezolve” problemele din justiție. Conf. dr. Valentin Naumescu, expert în relații internaționale și profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babes-Bolyai, a spus la Jurnalul de seară că prin subiectul protocoalelor se încearcă decredibilizarea justiției și, astfel, coaliția să dea „atacul decisiv la statul de drept”.

Această ofensivă a democrațiilor iliberale vine cu un atac concertat asupra statului de drept, asupra justiției. De ce? Pentru că în momentul în care s-a format o majoritate în Parlament, prin vot, nu neagă nimeni lucrul acesta, singurul care mai poate sta în fața abuzurilor unei majorități parlamentare și a unei puteri guvernamentale este statul de drept, justiția. Este ultima redută a unei democrații liberale în fața autoritarismului. Este clar că, din acest moment, odată ce s-au câștigat anumite alegeri, fie că vorbim de Ungaria, Polonia sau România, tot ce mai trebuie demantelat în acest moment este încrederea în justiție. Și pentru că, în România, ani buni justiția a funcționat foarte bine și a avut rezultate foarte bune, a fost apreciată și pe plan intern, și pe plan extern, iată că acum se încearcă prin această temă a protocoalelor să se decredibilizeze justiția și să se dea atacul decisiv la statul de drept. Un atac care nu mai poate avea loc decât în următoarele patru luni, deci din septembrie până în decembrie”, a spus conf. dr. Valentin Naumescu, expert în relații internaționale și profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babes-Bolyai, la Digi24.

„Eu pot să presupun că această coaliție aflată la putere va face tot ceea ce este posibil în această toamnă, până la sfârșitul anului, să 'rezolve' tot ce mai are de rezolvat pe agenda legilor justiției, pentru că, de la 1 ianuarie 2018, România va asuma președinția Consiliului Uniunii Europene și cei de la putere ar dori ca până atunci toate aceste probleme să fie rezolvate și să se poată ocupa în liniște de temele europene de pe agendă. Nu cred că va fi însă așa, pentru că o bună parte din societatea românească, din opțiunea demnă a societății românești, este mobilizată în acest moment pentru a apăra justiția, pentru a apăra independența justiției și statul de drept. Dar mai ales cred că în acest moment s-au dat suficiente semnale, atât în UE, cât și în SUA și în toate democrațiile occidentale că atacul autoritar asupra statului de drept a început”, a adăugat expertul.

Urmăriți comentariul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri