Înalta Curte a amânat pentru 20 mai pronunțarea în Dosarul Transferurilor

Data publicării:
dosarul transferurilor

Instanța supremă a amânat pronunțarea deciziei în acest dosar. Suporterii Rapid s-au strâns azi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde ar fi urmat să se pronunțe sentințele în Dosarul Transferurilor. Ei cereau condamnarea la închisoare a acţionarului majoritar al FC Rapid, George Copos, unul dintre cei opt acuzaţi, şi spun că s-ar bucura dacă acesta ar ajunge după gratii. Potrivit fanilor rapidişti, George Copos este vinovat de situaţia actuală în care se află clubul.

Actualizare 21.48. Completul Înaltei Curți de Casație și Justiție a amânat pentru lunea viitoare, 20 mai, pronunțarea în Dosarul Transferurilor.

______

Procurorii acuză că aceştia ar fi făcut mai multe transferuri ilegale de jucători de fotbal care au prejudiciat cluburile cu aproximativ zece milioane de dolari şi statul român cu 1,5 milioane de dolari.

La ultima întâlnire cu judecătorii de la Curtea Supremă, ca de fiecare dată, greii fotbalului românesc au încercat să îşi dovedească nevinovăţia. Toţi opt au încercat să demonstreze că acuzaţiile procurorilor nu sunt susţinute de probe. De pildă, Cristian Borcea (clubul Dinamo) a declarat că transferurile despre care procurorii spun că au prejudiciat cluburile au fost făcute în mod legal: „Sunt nevinovat. Îmi menţin declaraţiile: nu am făcut decât să îmi exercit mandatul din partea Consiliului de Administraţie sau Director. Am acţionat cu credinţă şi conform cu poziţia şi interesul clubului.

Ceilalţi acuzaţi în Dosarul Tranferurilor au avut aceeaşi poziţie: „La noi toate operaţiunile au fost făcute prin sistemul bancar, la lumina zilei, prin transfer bancar”, a spus George Copos (Rapid).

Ioan Becali (Dinamo) a încercat să îi emoţioneze pe judecători: „Nu vreau să fac puşcărie. Am familie, am trei copii... Am venit să mă bat cu procurorii, nu cu dumneavoastră”, a spus el.

Istoricul judecăţii

Dosarul Transferurilor a fost deschis în anul 2008 de procurorii DNA, care i-au pus sub acuzare pentru evaziune fiscală pe opt dintre cei mai importanţi oameni din fotbal: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu.

Procurorii au susţinut că transferurile a 12 fotbalişti români au fost făcute ilegal, prin intermediul unor firme din străinătate. Jucătorii ar fi fost transferaţi în schimbul unor sume mult mai mari decât cele trecute în documentele contabile, iar cluburile reprezentate de aceştia ar fi fost prejudiciate cu aproximativ zece milioane de dolari. Statul român ar fi fost la rândul lui prejudiciat cu 1,5 milioane de dolari.

Procesul a început în 2009, după ce procurorii DNA au verificat aproape 800 de transferuri şi au audiat peste 100 de persoane. După trei ani a venit prima decizie: achitare pe linie. În 2012, contestaţia procurorilor a fost admisă şi Curtea de Apel a decis că inculpaţii trebuie condamnaţi.

Condamnările. Care sunt deciziile posibile ale magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Fostul acţionar dinamovist Cristi Borcea a primit aceeaşi pedeapsă. Acţionarul rapidist Gheorghe Copos a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe Mihai Stoica, magistraţii au decis să îl condamne la patru ani de detenţie pentru fapte comise în calitate de director al Clubului Oţelul Galaţi.

Jean PădureanuGică Popescu şi Gheorghe Neţoiu au primit fiecare câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Anul acesta, Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat o cerere privind restricţionarea dreptului acestora de a călători în străinătate, însă solicitarea a fost respinsă de Curtea Supremă.

La finalul procesului, magistraţii Curţii Supreme ar putea să îi achite, aşa cum au făcut colegii lor de la Tribunalul Bucureşti, ar putea să menţină pedepsele hotărâte de Curtea de Apel Bucureşti, să le modifice sau chiar să decidă rejudecarea dosarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri