Instanţa supremă a decis: Alina Bica rămâne în arest

Data publicării:
alina bica trista - 6457883-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-4

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Bica, Bogdan, Alexandru şi Nuţiu şi a menţinut decizia din 22 noiembrie pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la aceeaşi instnaţă.

Decizia pronunţată în cameră de consiliu este definitivă.

Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Emil Nuţiu, toţi acuzaţi de abuz în serviciu privind despăgubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, au fost reţinuţi în 21 noiembrie şi arestaţi o zi mai târziu, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ICCJ a admis cererea procurorilor DNA şi a emis pe numele celor patru mandate pentru 30 de zile.

Mărturii în dosarul ANRP. Dosarele nu erau analizate cu atenție, membrii comisiei nu erau pregătiți

Bica, Alexandru şi Bogdan au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care în 2011 a acordat o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitală, supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), iar Nuţiu este expertul care a stabilit valoarea terenului.

În acelaşi dosar a fost arestată şi fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al instituţiei şi membru în comisie, este cercetată în libertate sub control judiciar, ambele fiind acuzate de abuz în serviciu.

Elena Udrea: Îmi asum prietenia cu Alina Bica. Îmi asum că am fost zece ani căsătorită cu Dorin Cocoș

Tot de abuz în serviciu sunt acuzaţi şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea cărora procurorii au cerut aviz la Camera Deputaţilor, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii susţin că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii susţin că activitatea Comisiei Centrale de Despăgubiri din care au făcut parte cele nouă persoane a fost "abuzivă, infracţională", întrucât prin intermediari s-a intervenit la aceştia pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie soluţionat favorabil acestuia, iar în acelaşi scop, evaluatorul ar fi primit până la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodată, în documente ale anchetatorilor se arată că omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP" în vederea soluţionării dosarului lui Gheorghe Stelian.

Anchetatorii prezintă în acest sens o declaraţie a unei persoane care afirmă că Gheorghe Stelian a cumpărat de la un anume Dino Sinigalia, în 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

"După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine ….După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului…. Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro", a mai spus persoana audiată de anchetatori, citată în aceleaşi documente.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Stelian, ar fi împărţit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Vişoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro şi Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti, pentru a construi locuinţe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Griviţa, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul şi creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri