Judecător din CSM, verificat de ANI

Data publicării:
adrian 20toni 20neacsu 20reszie 20mediafax 20foto 20octav 20ganea-44985

Judecătorul Adrian Toni Neacșu a făcut public, luni seară, că va merge marți la Agenția Națională de Intergitate, pentru a afla ce fel de verificări efectuează inspectorii în ceea ce îl privește.

„Mâine mă prezint la ANI pentru a încerca să înteleg obiectul verificărilor pe care aceștia le efectuează în ce mă privește. Întrucât prin chiar natura mea mă supun regulilor și procedurilor, vreau o dată în plus să asigur pe toată lumea că îmi voi da concursul pentru ca evaluările să se deruleze în conformitate cu legea”, a anunțat magistratu, pe contul personal de Facebook.

Declarația sa vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, surse judiciare susțin că judecătorul CSM Adrian Toni Neacșu ar fi suspectat de fapte de corupție, însă informaţia nu a fost confirmată de DNA. Cert este că, acum două zile, la CSM, computerul unui judecător a fost pus sub sechestru.

Pe de altă parte, susține magistratul pe Facebook, îngrijorările sale cele mai mari nu sunt legate nici de coincidența primirii înștiințării oficiale de la ANI, pe 7 ianuarie, imediat după izbucnirea conflictului în CSM, o dacă cu alegerile din 4 ianuarie. În plus, judecătorul susține că astfel „brusc a fost reanimată o sesizare din iulie 2011”.

„Acest proiect nu a primit niciodată vreun ban de nicăieri”

Adrian Neacșu este vizat și de o procedură a Agenției Naționale de Integritate în legătură cu programul Jurindex, un site care afișează hotărârile judecătorești din întreaga țară. Neacșu este suspectat de conflict de interese pentru că și-ar fi arogat drepturile de autor pentru acest site a cărui lansare a supervizat-o.

Mesajul postat pe Facebook | facebook.com

„Sunt îngrijorat de faptul că obiectul verificărilor îl constituie Jurindex - publicarea hotărârilor judecătorești pe internet, proiectul în care am investit pasiune, timp, banii familiei și nervi. JURINDEX e și acum, deși nu l-am upgradat de trei ani, cea mai mare bază de date publică conținând hotărâri judecatorești, complet gratuite și cu acces și uz neîngradit”, scrie magistratul pe rețeaua de socializare.

Acest proiect nu a primit niciodată vreun ban de nicăieri, nici de la Comisia europeană, nici de la Phare, nici de la MJ ori CSM, de la nimeni, iar toate aprecierile contrare din presă sunt fabulații. Știu că e greu de înțeles că un proiect atât de uriaș a fost făcut doar cu pasiune și munca, dar asta e”, precizează magistratul, care detaliază proiectul său.

„Ani de zile am dat explicații pentru pasiunea mea doar Comisiei tehnice din cadrul Mecanismului de verificare. Acum e prima oară când, în circumstanțe și coicidențe complicate descrise la început, răspund pentru pasiunea mea în altă parte. Și pasiunile pot fi ucise”, conchide membrul CSM.

„O singură precizare aș mai avea la această știre. Prin statutul RoLII mi-am cedat către fundație, gratuit și definitiv, toate drepturile de autor (eventuale) ale mele și ale urmașilor mei, rezultate din contribuția mea în crearea proiectului. Deci e ca-n bancurile cu Erevan. În fine, în înștiintarea oficială primită sunt anunțat de ceva verificări privind participarea mea la luarea unei hotărâri în CSM în 2009”, a mai declarat Neacșu.

Adrian Toni Neacșu este membru în CSM din anul 2011. El se numără printre cei șapte judecători CSM care au decis săptămâna aceasta să informeze Comisia Europeană cu privire la procedurile de revocare a membrilor Consiliului, demarate de adunările generale ale instanțelor o dată cuscandalul declanșat în urma alegerilor din 4 ianuarie, când la conducerea instituției a ajuns un procuror, Oana Schmidt Hăineală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri