Judecătorii sunt derutați de înfiinţarea secţiei pentru investigarea magistraţilor

Data publicării:
magistrat dosar

Magistrații nu știu ce instanță va judeca dosarele instrumentate de secţia specială pentru investigarea judecătorilor și procurorilor. Opiniile sunt împărțite cu privire la ce procuror de şedinţă ar trebui să participe la procese începute înainte de înfiinţarea acesteia, în octombrie anul trecut - procurori de la parchetul care a instrumentat cauza sau procurori de la secţia specială.

După înfiinţarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor, în octombrie anul trecut, judecătorii s-au lovit de o dilemă în privinţa reprezentării acuzării în instanţă în dosarele cu magistraţi.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Noile prevederi au fost interpretate diferit inclusiv de judecătorii de la curtea supremă. Unii au considerat că în anchetele cu magistraţi făcute de DNA, tot un procuror anticorupţie trebuie să susţină, până la finalul procesului, acuzaţiile. În egală măsură, alte completuri au aplicat, de îndată, regulile introduse odată cu înfiinţarea secţiei speciale şi au cerut ca acuzarea să fie reprezentată de Parchetul General.

Pentru că deciziile au fost diferite în speţe similare, un complet care avea pe masă un denunţ clasat anul trecut de DNA pe numele a doi procurori a cerut ca problema să fie tranşată într-o şedinţă specială a Curţii supreme. A propus şi o soluţie.

Propunerea completului: Participarea la şedinţele de judecată în cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, în care urmărirea penală s-a efectuat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, se asigură de procurori din cadrul DNA, potrivit scj.ro.

Secţia specială a preluat, în octombrie, toate dosarele cu judecători şi procurori de la DNA, dar şi de la celelate parchete din ţară. Adică ceva mai bine de 800 de cauze. Arhiva secţiei va fi însă una impresionantă.

Adina Florea, procuror-şef adjunct al secției speciale: Conform dispoziţiilor legale, Secţia trebuie să preia şi dosarele soluţionate până la momentul operaţionalitării. Din informaţiile care ne-au fost furnizate de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acest număr este undeva la 33.000.

Secţia pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor a fost înfiinţată în octombrie anul trecut, prin modificarea legilor justiţiei. Demersul a fost criticat de o parte a sistemului judiciar şi de specialiştii Comisiei de la Veneţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri