Justiţia răstoarnă soarta unui proiect imobiliar din centrul Capitalei

Data publicării:
cladire

Justiţia răstoarnă soarta unui proiect imobiliar din centrul Capitalei. Demolarea din 2013 a clădirilor de pe strada Christian Tell din Bucureşti a fost ilegală. Este decizia definitivă a Curţii Supreme. La acea vreme, casele nu se aflau pe lista monumentelor istorice, iar Primăria Capitalei a dat avizul de demolare.

Asta deşi unul dintre imobile avea mai mult de o sută de ani. Un investitor voia să construiască acolo un bloc cu cinci etaje, dar acum a rămas fără autorizaţie de construire.

Octombrie 2013. Două clădiri vechi de pe strada Christian Tell din Capitală cad sub lamele buldozerelor. Locul lor urma să fie luat de mai multe clădiri de birouri şi locuinţe.

Nicuşor Dan - Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: „Pentru aceste clădiri a existat un studiu istoric făcut de un reputat istoric care a spus că ambele aveau valoare de monument istoric, chiar dacă nu erau încă în listă şi a recomandat includerea lor în listă”.

În urma demolărilor, a rămas doar un perete al casei în care la un moment dat a locuit monseniorul Vladimir Ghika, iar în 2016, Primăria Capitalei emitea un aviz de construire a unui bloc cu cinci etaje în această zonă.

La şase ani mai de la momentul distrugerii caselor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărăşte definitiv că a fost vorba despre o demolare ilegală.

Nicuşor Dan - Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: „În momentul în care s-a anulat autorizaţia de desfiinţare, s-a anulat şi avizul care stătea la baza emiterii autorizaţiei de construire”.

În anul 2000, legislaţia privind protecţia monumentelor istorice a început să fie modificată. Din această cauză, mulţi investitori şi-au ales cu grijă momentul demolării.

Alberto Groşescu - vicepreşedinte ARCEN: „Cum e şi cazul acestei clădiri, demolările se făceau în week-end sau în zile de sărbătoare. Acum 2 ani, un imobil a fost demolat de 1 Decembrie, când autorităţile nu prea pot interveni, când nu se pot organiza proteste. Pierdem o moştenire şi nu o să lăsăm nimic urmaşilor noştri”.

Deşi pare o utopie, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul vrea să solicite Primăriei Capitalei reconstruirea acestor clădiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri