Klaus Iohannis: Nici nu poate fi vorba de o amendă din partea CEDO. Amenzile nu se dau pauşal

Data actualizării: Data publicării:
iohannis declaratie_11_ian_2017_presidency

România nu va fi amendată de CEDO, pentru situaţia din penitenciare. Asigurarea vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis, aflat la Strasbourg, unde participă la reuniunea Consiliului Europei. România scapă însă, de sancţiuni doar dacă elaborează un pachet de măsuri, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori. Acestea trebuie să îndeplinească cerinţele CEDO şi ale Consiliului Europei. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci toate dosarele, privind condiţiile din penitenciare, vor fi returnate României, susţine şeful statului. Acesta spune că se va elabora şi un mecanism, prin care deţinuţii pot reclama în ţară, condiţiile din închisori, urmând ca autorităţile de la noi să găsească soluţii sau măsuri compensatorii.

Iohannis a adăugat că subiectul graţierii poate fi abordat doar în cadrul unui pachet mai larg de măsuri privind sistemul penitenciar pe care România va trebui să-l implementeze.

”Decizia pilot va fi redactată şi făcută cunoscută în prima jumătate a anului şi se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Lucrurile trebuie privite şi cu realism şi cu optimism. Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii (...) Graţierea este doar o poibilă soluţie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat.”, a anunţat Klaus Iohannis.

El a adăugat că vor trebui găsite mecanismele prin care deţinuţii din România să se poată plânge de regimul de detenţie şi în faţa instanţelor naţionale.

"Lucrurile sunt bine pregătite, rezonabile, vor fi puse la dispoziţia românilor.

Pe partea de sancţiuni sau amenzi nu se pune aşa ceva în discuţie, nu va exista o sancţiune pentru România.

Nu există aşa ceva, nu va fi niciun fel de amendă, amenzile nu se dau pauşal. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi cerinţele Consiliului European, toate dosarele pe acea speţă vor fi returnate României, care trebuie să le rezolve unitar.

Dacă pachetul de măsuri nu rezolvă problema, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO şi ar fi lucrate individual.

E posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune, de cele 80 milioane nici nu poate fi vorba. E un calcul pe colţul mesei, folosind informaţii de la o speţă din Italia.

Nu poate fi aplicat în România.

Aceste calcule pe bune nu le-a făcut încă nimeni. Hai să asteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă, rezolvăm problema acasă", a adăugat Iohannis.

El a arătat că în pachetul de măsuri care trebuie implementat ar putea să se regăsească şi graţierea unor pedepse, însă nu în forma în care a fost propusă în ordonanţa de urgenţă a Guvernului. ”Graţierea poate fi o parte mică din pachetul de soluţie şi aşa trebuie tratată. La noi acasă problema s-a pus în mod total greşit (...) Nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Graţierea face sens dacă e făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a mai spus preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri