Kovesi: Prejudicii de 188 milioane de euro, în dosare de abuz în serviciu, nu mai pot fi recuperate

Data actualizării: Data publicării:
160504_kovesi_10_INQ_Octav_Ganea

Din cauza deciziei Curţii Constituţionale de redefinire a abuzului în serviciu, 245 de dosare au fost clasate, iar prejudicii de 188 de milioane de euro din aceste dosare nu mai pot fi recuperate, întrucât faptele nu mai pot fi cercetate, spune șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

160504_kovesi_10_INQ_Octav_Ganea
Laura Codruța Kovesi / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Dar nu acest lucru este relevant, ci faptul că 188 milioane de euro care au fost prejudicii în aceste dosare rămân nerecuperate şi aceste fapte nu mai pot fi investigate. Vorbim de un tip de infracţionalitate care, din păcate, este repetitivă, care este generalizată când vorbim de achiziţii publice şi care nu mai poate fi investigată de DNA pe viitor pentru că există această decizie a CCR”, a declarat Kovesi, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Aceasta a precizat că efectele pot fi şi mai mari dacă se operează alte modificări în ceea ce priveşte această infracţiune.

„Dacă aceste efecte s-au produs doar printr-o decizie a CCR, ce se întâmplă dacă modificăm şi noţiunea de funcţionar public, dacă instituim un prag minim la abuzul în serviciu sau dacă facem alte modificări în ceea ce priveşte incriminarea infracţiunii de abuz în serviciu alături de cea de luare de mită?”, a mai spus Kovesi.

Întrebată dacă nu este prea mult abuz în serviciu în dosarele DNA, Kovesi a spus că, an de an, au fost investigaţi funcţionari publici cu privire la modul în care au aplicat legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, indiferent cum s-a modificat aceasta.

Aceasta afirmă că este „un mit fals” faptul că funcţionarii din România se tem, din cauza DNA, să încheie contracte.

„Zilnic, în România, se încheie mii de contracte, se semnează mii de documente”, a mai afirmat Kovesi.

Ea a negat faptul că DNA ar cercerta funcţionarii pentru o simplă greşeală. „Atunci când un funcţionar public face achiziţii pentru o primărie, de exemplu, şi cumpără la preţuri de 800% mai mari, vorbim de o simplă greşeală?”, a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai afirmat că infracţiunea de abuz în serviciu există în Codul Penal din România din 1968, au fost condamnaţi mii de funcţionari, dar această discuţie a apărut „brusc, în acest an”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri