O nouă cercetare disciplinară la adresa Laurei Codruța Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
kovesi 180228_BILANT_DNA_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O nouă anchetă a Inspecției Judiciare la adresa fostului procuror șef al DNA. Laura Codruța Kovesi este cercetată disciplinar pentru că ar fi divulgat date din dosare aflate în soluționare. Este vorba despre interceptările dintr-un dosar ce viza șantajarea unor procurori de la DNA Ploiești. Tot astăzi, membrii CSM ar fi trebuit să se pronunţe în legătură cu neprezentarea fostei şefe DNA în comisia specială de anchetă din Parlament, însă au amânat decizia.

„Vă citesc câteva dintre ele, pentru că sunt extrem de relevante și poate e o coincindență că s-a întâmplat exact acest lucru. Acea persoană a susținut: Duminică se iese pe TV, vor să iasă pe TV să distrugă pe toata lumea, o să iasă un scandal fantastic, nu e un scăndăluț, e ditamai regia făcută!”, afirma Laura Codruța Kovesi acum câteva luni.

În februarie, la câteva zile după ce fostul deputat Vlad Cosma acuza DNA Ploiesti că fabrică dosare cu nume grele din politică, Laura Codruța Kovesi ieșea la atac.

DNA a susţinut într un comunicat că magistrații din structura de la Ploiesti au fost șantajați şi a publicat stenograme ale discuțiilor pe care procurorii își bazau acuzaţiile.

Acela a fost momentul când Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și a demarat verificări. Câteva zile mai târziu, în conferința în care a citit o parte din stenograme, fostul procuror-sef și-a asumat publicarea lor.

Jurnalist: Din ce ați citat acele dialoguri dintre emisarii lui Cosma?

Kovesi: Din raportul primit, scris vineri și în care procurorii mi-au relatat discuția dintre ofițerul de caz și persoana care s-a prezentat la DNA. Discuția e înregistrată. Toate activitățile s-au derulat conform legii.

Jurnalist: Cine a decis ca în comunicat aceste citate să fie făcute publice?

Kovesi: Orice comunicat de presă care se dă public este responsabilitatea mea.

La finalul cercetării disciplinare, inspectorii vor decide dacă vor pune pe masa CSM a patra acțiune disciplinară pe numele Laurei Codruța Kovesi sau dacă vor clasa dosarul.

Din ianuarie, fostul procurorul sef al DNA a fost trimis în judecată disciplinară în trei dosare. Unul dintre ele a fost închis de procurorii din CSM.


Știrea inițială:

Cercetarea disciplinară legată de divulgarea unor date din dosare aflate în etapa de urmărire penală a fost declanșată de mai multe săptămâni, după ce Inspecția Judiciară s-a sesizat la începutul anului.

Mai exact, este vorba despre bucăți de stenograme publicate într-un comunicat al DNA din 12 februarie 2018, în conţinutul căruia ar fi fost divulgate date din dosare aflate în curs de soluţionare. Interceptările erau dintr-un dosar ce viza șantajarea unor procurori de la DNA Ploiești.

Comunicatul a fost dat după ce Antena 3 a difuzat cu o zi înainte o serie de înregistrări audio în care ar fi fost redate discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești, Lucian Onea, cu Cosma Vlad, inculpat de structura locală a DNA.

Ancheta este în curs, iar la final inspectorii IJ vor decide dacă vor trimite dosarul la Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceasta este a patra cercetare disciplinară demarată de Inspecția Judiciară la adresa Laurei Codruța Kovesi.

Astăzi, secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM este aşteptată să pronunţe o decizie, după mai multe amânări, în dosarul în care fosta şefă a DNA este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Tot astăzi, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va decide unde îşi va continua activitatea de procuror fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri