Laura Codruța Kovesi, după mai bine de șase ore de audieri: Am interdicție de a vorbi cu presa despre dosar

Data actualizării: Data publicării:
laura-codruta-kovesi-sectie-anchetare-magistrati-inquamphotos george calin (2)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după mai mult de şase ore de audieri la Secţia de investigare a magistraţilor că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul său. 

(VIDEO. Declarații Laura Codruța Kovesi la ieșirea de la audieri)

La ieșire, Laura Codruța Kovesi le-a spus jurnaliștilor că procurorul de caz i-a interzis să vorbească cu presa despre ce s-a întâmplat la audieri și nu poate spune nimic nici măcar despre dosarul pentru care a fost chemată. „Nu am voie să spun nimic, este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat fosta șefă a DNA.

Potrivit unor surse citate de Hotnews, Laura Codruța Kovesi ar fi fost pusă sub control judiciar și ar avea calitatea de inculpat. De asemenea, potrivit unor surse vehiculate de presă, ar avea și interdicția de a părăsi țara.

Și surse Agerpres spun că Laura Codruța Kovesi a fost plasată, joi, sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. Potrivit surselor, lui Kovesi i s-a comunicat că are calitatea de inculpat în acest dosar.

„După toate evenimentele din această săptămână, dvs deja știti: luni am fost la Înalta Curte, marți la altă instituție, miercuri la o altă institiuție pentru două acţiuni disciplinare, azi am fost aici. Face parte din campania de hărțuire cu care m-am obișnuit și bănuiesc că și dvs.”, le-a spus ziariștilor fosta șefă a DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată din nou joi la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Este a doua oară când procurorii o pun să dea explicaţii în dosarul în care este acuzată de Sebastian Ghiţă că i-a cerut bani ca să îl aducă în ţară pe omul de afaceri Nicolae Popa. Kovesi a spus la începutul investigaţiei că acestea sunt doar fabulaţii, iar joi a păstrat tăcerea în faţa reporterilor.

„În acest moment am interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astăzi citată. (...) Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (...) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnaliştilor. 

Kovesi, despre modificările la codurile penale: Nu vor fi pentru a putea lupta eficient cu criminalitatea, ci vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi seară, că modificarea codurilor penale nu este justificată de întărirea luptei împotriva criminalităţii, ci pentru „a ajuta anumite persoane să scape de consecinţele răspunderii penale”.

„Am aceeaşi opinie ca şi colegii mei din cadrul sistemului judiciar, sunt modificări care vor afecta în mod  grav posibilităţile de investigare a faptelor de corupţie. Putem să fim îngijoraţi că astfel de modificări legislative vor fi adoptate. Ele nu vor fi pentru a putea lupta eficient cu criminalitatea, ci vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape de consecinţele răspunderii penale”, a declarat, joi seară, Laura Codrua Kovesi, întrebată despre intenţia de modificare a codurilor penale prin Ordonanţă de Urgenţă.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră că nu se justifică urgenţa adoptării unor modificări la codurile penal şi de procedură penală. Secţia subliniază că „adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi fără o consultare efectivă a magistraţilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor".

De asemenea, DNA a criticat unele dintre noile modificări la legislaţia penală propuse de Ministerul Justiţiei, precizând că, dacă ar intra în vigoare, acestea ar afecta în mod substanţial activitatea de urmărire penală şi implicit capacitatea de a trage la răspundere pe cei care au săvârşit fapte penale. DNA menţionează că, prin adoptarea OUG pentru contestaţia în anulare, ar putea fi rejudecate 42 de cauze cu 335 de inculpaţi.

Kovesi: Sunt atât de multe minciuni care se spun în spaţiul public că nu reuşesc să ţin pasul

Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi seară, că în ultima perioadă se spun atât de multe minciuni despre ea în spaţiul public încât nu reuşeşte să ţină pasul cu toate. Ea a afirmat că a văzut fotografii şi filmuleţe trucate cu ea, dar afirmă cu nu pot exista fotografii din locuri în care nu a fost sau cu persoane cu care nu s-a întâlnit.

Laura Codruța Kovesi a fost întrebată, joi seară, dacă a şantajat un om de afaceri pentru a face declaraţii într-un dosar, ceea ce fosta șefă DNA a negat.

„Nici vorbă. Sunt atât de multe minciuni care se spun în spaţiul public că nu reuşesc să ţin pasul. Nu am comis nicio ilegalitate, nu am şantajat pe nimeni, nu am ameninţat pe nimeni. Nu am avut niciun contact cu părţile din dosare pentru că, totuşi, eram procurorul-şef nu făceam eu anchete. Erau procurorii de caz care făceau anchetele. (...) Era imposibil să intru în contact cu părţile. Sunt nişte poveşti şi nişte fabulaţii care se spun în spaţiul public”, a spus Kovesi.

Întrebată despre fotografiile în care apare alături de oameni politici, Kovesi a spus: „Am văzut şi fotografii, şi înregistrări, şi discuţii trucate, colatate, mixate. Aşa mă duc şi eu acasă şi fac fotografii cu oricine. Eu nu spun de nimeni că minte, vă spun categoric că sunt situaţii în care au fost prezentate filme, poze şi înregistrări cu mine falsificate. Nu pot exista cu poze din locuri în care eu nu am fost, de la persoane cu care eu nu m-am întâlnit, sau din expresii pe care nu le-am spus, sau discuţii pe care nu le-am avut. (...) Am văzut şi poze trucate şi filme trucate cu mine, nu pot să vă răspund la toate fotografiile că nu le-am urmărit pe toate”.

La dosarul în care a fost audiată Kovesi există o fotografie depusă de Sebastian Ghiţă despre care acesta susţine că a fost realizată în crama sa, fiind un stop-cadru dintr-un film.

În 21 martie, jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat la Secţia pentru investigarea magistraţilor în acest dosar pentru a confirma dacă fotografia de la dosar este cea pe care a văzut-o la Belgrad, în telefonul lui Sebastian Ghiţă. Cristoiu a spus că la dosar este „o copie destul de stângace” care nu este clară şi ar putea fi contestată în instanţă. Jurnalistul susţine că a văzut la Belgrad, în telefonul lui Sebastian Ghiţă, o fotografie clară, parte a unei filmări, dar la dosar nu există decât o copie printată care nu a ieşit foarte bine.

Sebastian Ghiţă a anunţat în 9 decembrie că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Facultăți de top din România unde nu dai examen de admitere. Contează media de la BAC și notele din liceu
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Pro FM
Are 2 copii, împlinește 42 de ani, dar pare tot puștoaică. Andreea Antonescu, în costum de baie pe o plajă...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Avertismentul sumbru al unui climatolog. Valul de căldură, ucigașul tăcut
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor: „Copile, nu ne...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
John Corbett, Aidan din "Sex and the City", spune că și-a ales prost cariera: "Am decis al naibii de greșit...
UTV
Gerard Butler, surprins in ipostaze romantice alaturi de noua lui iubita, cu 25 de ani mai tanara. Cine este...