#Ro-mânia, ziua a şasea | Protest istoric: 600.000 de oameni au fost în stradă

foto piata victoriei proteste agerpres_9491734
Foto: Agerpres

Ziua şi recordul. Au fost peste 600.000 de oameni în stradă în toată ţara în cea de-a şasea zi de proteste. Oamenii rămân nemulţumiţi deşi Guvernul a abrogat Ordonanţa 13. 

foto piata victoriei proteste agerpres_9491734
FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 23.00. În Piaţa Victoriei din Bucureşti mai sunt câteva zeci de mii de persoane. 

REPORTAJ - Protestul de la Bucureşti

REPORTAJ - Imagini de la protestele din ţară

Oamenii au început să plece în grupuri, spre case.

ACTUALIZARE 22.30. Imagini din Craiova:

VIDEO Imagini din Craiova

ACTUALIZARE 22.15. O treime din populaţia Sibiului este în stradă. Imagini impresionante:

VIDEO Imagini din Sibiu

ACTUALIZARE 22.00. Imagini din Constanţa:

VIDEO - Imagini din Constanţa

ACTUALIZARE 21.50. Sunt 50.000 de oameni în stradă în Cluj-Napoca

VIDEO imagini din Cluj - Napoca

ACTUALIZARE 21.45. Imagini din Iaşi

ACTUALIZARE 21.40. Sunt 300.000 de oameni la Guvern.

VIDEO Imagini din Braşov

ACTUALIZARE 21.25. O jumătate de milion de oameni sunt în stradă în seara zilei când Guvernul a abrogat OUG 13.

VIDEO - Imagini din Timişoara

Protestatarii cer demisia guvernului şi spun că nu au încredere în cei care îi conduc.

La Cluj Napoca sunt 45.000 de oameni, 40.000 de oameni la Timişoara, 30.000 la Iaşi.

ACTUALIZARE 20.55. Sunt 250.000 de oameni la Guvern.

Imagini din Piaţa Victoriei:

Sunt probleme la metrou, în Piaţa Victoriei trenurile nu mai opresc, motivul invocat fiind aglomeraţia. Oamenii au ales soluţia de a coborî la Piaţa Romană şi de a merge pe jos spre Victoriei.

ACTUALIZARE 20.45. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 220.000. 

La Timişoara sunt 40.000 de oameni, la Craiova 6.000, la Braşov 9.000, Cluj-Napoca 40.000, la Sibiu 33.000, la Iaşi 30.000.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imnul protestatarilor din Sibiu

ACTUALIZARE 20.20. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 150.000. 

La Timişoara sunt 37.000 de oameni, la Craiova 6.000, la Braşov 9.000, Cluj-Napoca 40.000, la Sibiu 33.000.

ACTUALIZARE 20.00. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 100.000. 

VIDEO WhatsApp - imagini de la Constanţa

VIDEO WhatsApp - imagini de la Sibiu

VIDEO WhatsApp - imagini de la Alba-Iulia

La Braşov sunt 9.000 de oameni, la Constanţa 4.000, la Sibiu 20.000, la Galaţi 5.000, la Cluj-Napoca 40.000, la Oradea 3.000, la Craiova 1.000, la Alba Iulia 1.000, la Suceava 500, la Mediaş 1.500, la Satu Mare 2.000, la Bacău 5.000, la Deva 1.500. 

proteste Rm Valcea 2 050217

FOTO WhatsApp - imagine din Râmnicu Vâlcea

proteste Gorj 1 050217

FOTO WhatsApp - imagine din Gorj

pancarta buna Piata Victoriei 050217

FOTO WhatsApp - imagine din Bucureşti - Piaţa Victoriei

ACTUALIZARE 19.50. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 80.000. 

ACTUALIZĂRI 19.30. Sunt 50.000 de oameni în stradă, la Guvern. Alte zeci de mii de persoane protestează în ţară.

Peste 4.000 de timişoreni s-au adunat din nou, duminică seară, pe platoul din faţa Operei Naţionale, la un nou protest început cu intonarea Imnului Naţional.

Peste 2.000 de persoane protestează, duminică seară, pentru a şasea zi consecutiv, în Piaţa Sfatului, din municipiul Braşov scandând „Uniţi, salvăm, toată România!”, „Demisia! Demisia!”. Protestatarii au anunţat că vor pleca într-un marş prin centrul oraşului.

Peste 500 de constănţeni au început să se strângă şi duminică seară în faţa Prefecturii judeţului, solicitând demisia Guvernului şi scandând lozinci împotriva PSD şi a preşedintelui social-democrat Liviu Dragnea. Ei spun că nu renunţă la proteste până când membrii Executivului nu vor demisiona, adăugând că au fost minţiţi şi că nu mai au încredere în aceşti guvernanţi.

Peste 2.000 de oameni protestează, pentru a şasea zi consecutiv, în Piaţa Unirii, din Iaşi, cei prezenţi cerând demisia Guvernului Grindeanu. Numărul celor care vin în piaţă creşte de la un minut la altul.

La Craiova sunt 1.000 de oameni în stradă.

ACTUALIZĂRI 19.25. Sunt 40.000 de oameni în stradă, la Guvern.

ACTUALIZARE 17:45 - Incident la protest. Trei tineri au fost luați de poliție și duși la secție. Este vorba despre o ceartă între mai multe persoane. La un moment cearta a degenerat iar una dintre persoane a fost lovită cu pumnul în față de un bărbat. A urmat o încăierare între patru persoane. Jandarmii au intervenit prompt și trei dintre agresori au fost extrași din mulțime și preluați de poliție pentru a fi conduși la audieri. În fața clădirii Guvernului sunt peste 15.000 de oameni. Se strigă „PSD, ciuma roșie”

VIDEO WhatsApp - imagini de la Sibiu

VIDEO WhatsApp - imagini de la Alba Iulia

Jandarmii au mai scos din mulţime trei persoane care au venit în Piaţa Victoriei şi au strigat „Iohannis, ruşine”.

La această oră mai au loc proteste în Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Vaslui, Buzău, Baia Mare, Brăila, Satu Mare, Focşani, Târgu-Jiu, Slatina, Braşov, Turnu-Severin, Craiova, Piteşti, Zalău, Târgovişte, Bistriţa, Călăraşi, Arad, dar și în alte localități.

ACTUALIZARE 17:30 - Peste 8.000 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei şi scandează „Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul” şi „Jandarmeria, jos pălăria”. Mai multe persoane au venit la protest cu un banner foarte lung pe care scrie „Aţi reuşit ...Ne aţi unit!”. În Piaţa Victoriei a venit şi Gigi Becali, un protestatar spunându-i că hoţii trebuie să plătească, printre care şi el.

Numărul oamenilor care vin în Piaţa Victoriei continuă să crească, unii dintre aceştia fiind din alte oraşe, printre care Cluj, Iaşi, Teleorman şi Călăraşi.

ACTUALIZARE 16:00 Sunt aproape 2.000 de oameni în Piața Victoriei. Unii au aflat deja că Guvernul a abrogat Ordonanța 13, dar sunt neîncrezători și spun că nu vor pleca până nu vor fi deplin lămuriți despre ce este vorba.

ACTUALIZARE ORA 13:00 S-au strâns circa 500 de oameni în Piața Victoriei.  Unii manifestanți spun că au ieşit în stradă şi în decembrie 1989.

Un apel pe pagina de Facebook care găzduieşte anunţuri legate de proteste îndeamnă demonstranţii să nu mai aducă vuvuzele şi bannere cu înjurături. Unii dintre copiii prezenţi la protest au desenat un şotron cu cretă colorată, alţii poartă pancarte pe care scrie: „Spiderman, help!”, relatează News.ro.

Unul dintre demonstranţi ţine un tricolor mare, cu gaură în mijloc, altul poartă drapelul SUA.

„Este modul meu de a mulţumi ambasadei americane şi ambasadorului pentru implicare, suport şi ajutor. Pentru că a fost de un real ajutor. Este singura ambasadă care a invitat de două ori la discuţii directe şi premierul li președintele partidului de guvernare. Fără suportul venit din cancelariile occidentale urlam aici până la Paşte, pentru că, la câtă nesimţire e acum în clădirea aia nu aveam nicio şansă”, a spus protestatarul care a adus în Piaţa Victoriei drapelul SUA.

El a povestit că a fost în stradă în decembrie 1989 şi că la protestele din aceste zile regăseşte acelaşi entuziasm. „Din fericire, există o diferenţă enormă - nu sunt gloanţe. A reînviat acel spirit, ne redefinim ca popor din nou, vorba maestrului Liiceanu”, a adăugat el.


 

ACTUALIZARE ORA 12:00. Aproximativ 300 de oameni se strânseseră în jurul prânzului în Piaţa Victoriei din Capitală. Au ajuns acolo şi o parte dintre studenţii de la Cluj-Napoca și au venit de circa o oră foarte mulți părinți cu copiii lor. La fel ca ieri, și-au amenajat un adevărat loc de joacă, și-au adus bicicletele, se face multă mișcare, profitând și de vremea bună.

INEDIT. De altfel, încă de dimineață primii care și-au făcut apariția în piață au fost mai mulți cicliști care și-au montat bicicletele și au pedalat în gol. Un alt grup de tineri pasionați de jogging au alergat în jurul Guvernului. Ei au vrut să arate că sunt activi aici în țară și nu vor să plece din cauza măsurilor luate de guvernare.


Deja încă de dimineață au sosit la București câteva zeci de studenți de la Cluj, după o călătorie - gratuită - cu trenul care a durat toată noaptea.

Manifestanţii vor fi în piaţă, în timp ce la Palatul Victoria este programată să se desfăşoare şedinţa de Guvern în care se va decide abrogarea actului normativ. Gestul nu pare, însă, a fi de natură să ducă la întreruperea demonstraţiilor începute în urmă cu cinci zile.

Citiți și:  Recomandările Poliției pentru protestatari

Conform anunţurilor făcute pe pagina de Facebook a evenimentului, duminică,  la ora 20:00, atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe va fi intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu „fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”, relatează News.ro. 

Ca şi sâmbătă, când a fost înregistrată o participare-record la demonstraţii, în Bucureşti fiind prezenţi în Piaţa Victoriei 170.000 de oameni, în timp ce în ţară au ieşit în stradă aproape 300.000 (estimări News.ro - n.r.), şi duminică sunt aşteptaţi protestatari din toată ţara. Unii dintre ei au anunţat că vor veni la Bucureşti cu maşinile. 

Mai multe instituţii, dar şi persoane fizice din Bucureşti vin în sprijinul manifestanţilor, oferind cazare celor care ajung în Capitală din alte judeţe ale ţării. 

Citiți și:  #Ro-mânia | Zeci de investitori au oferit gratis ceaiuri, mâncare şi cazare

Astfel, la Club Diamond Kids părinţii îşi pot lăsa copiii şi în weekend şi se oferă cazare pentru părinţii veniţi cu copii din alte judeţe. Grădiniţa Tom Sawyer primeşte copiii de peste doi ani, chiar şi peste noapte, rugând, însă, părinţii să aducă haine de schimb şi gustări.

Mai oferă cazare pentru cei veniţi din alte oraşe: Bucur’s Shelter Hostel, Hostel Little Bucharest, Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest şi Vişini Hub, dar şi zeci de bucureşteni. 

Pe Facebook a fost creat un grup pentru persoanele din alte judeţe ale ţării care participă la protestele anunţate în aceste zile în Capitală. Pe pagina grupului Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului pot fi găsite anunţuri cu privire la ofertele de cazare sau chiar şi transport.

În ceea ce priveşte alimentele şi băuturile calde, la Jerry’s Pizza, restaurantul de pe bulevardul Magheru, cu parola „altă întrebare” este oferită o felie de pizza, în limita stocului disponibil. Re:Modelieri, din zona Pieţei Victoriei, oferă ceai cald manifestanţilor după ora 18.00, iar Share Cafe împarte toată ziua, sâmbătă şi duminică, ceai cald protestatarilor din faţa Guvernului. La Atelieri Pinion, cine vine cu o poză cu el de la protest primeşte o cafea din partea casei, iar la Green Hours se oferă ceai gratuit pentru manifestanţi. La Pain Plaisir, de pe strada Barbu Delavrancea, manifestanţii primesc o porţie de biscuiţi gratis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate