Ministrul Justiţiei retrage propunerile pentru conducerea Secţiei I a DNA

Data publicării:
robert cazanciuc 5503704-Mediafax Foto-Razvan Lupica

Decizia a fost luată în urma consultărilor avute de ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cu procurorul şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, Iuliana Bendeac, procurorul şef adjunct al aceleaşi secţii, Viorel Ioan Cerbu.

În acest sens, ministrul Justiţiei a retras propunerea de numire în funcție a procurorilor Bendeac şi Cerbu, care ocupă în prezent, prin delegare, cele două funcţii de conducere.

Ministrul a transmis Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici – în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei şi Dănuţ Volintiru – în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei pentru combaterea corupţiei.

Totodată, ministrul Justiţiei a decis înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru.

Tiberiu Nițu a dispus noile delegări în funcție

Procurorul general a anunțat că a luat act de noile propuneri înaintate de ministrul Justiţiei Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţiile de procuror şef, procuror şef adjunct la Secţia de combatere a corupţiei, respectiv procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţională Anticorupţie.

Astfel, procurorul general Tiberiu Nițu a dispus, în vederea asigurării stabilităţii şi eficienţei manageriale la nivelul celor două secţii, încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei, a lui Viorel Cerbu Viorel, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, a lui Gheorghe Popovici, în funcţia de procuror şef serviciu al Secţiei de combatere a corupţiei și a lui Dănuț Volintiru, în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

În același timp, șeful PÎCCJ a dispus delegarea, pentru șase luni, începând cu data de 11 octombrie, a procurorului Gheorghe Popovici în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei, a lui Dănuț Volintiru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei și a Marianei Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

În acest context, CSM a anunțat că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să stabilească, în şedinţa din 15 octombrie, calendarul conform căruia se vor desfăşura procedurile de avizare a propunerilor ministrului justiţiei.

Traseul numirilor

Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a declarat în urmă cu două zile, la emisiunea „Imparțial” că nu a existat niciun fel de presiune politică cu privire la propunerea celor doi procurori pentru preluarea conducerii secției I din DNA. În plus, Cazanciuc a subliniat faptul că propunerea i-a aparținut în exclusivitate și că s-a bazat pe discuția cu procurorii acestei secții.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, i-a propus pe Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu, după ce delegarea la șefia secției I din DNA a procurorilor Lucian Papici și Mariana Alexandru, ca adjunct, a expirat.  

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, „a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA”, a spus Laura Codruţa Kovesi, miercuri seară, la postul național de televiziune.  

„Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea”, a spus Kovesi.  

Întrebată ce se poate întâmpla mai departe, Laura Codruţa Kovesi a răspus că ministrul Justiţiei poate să-şi retragă propunerile sau procedura poate merge mai departe.  

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu urmau să fie intevievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 28 octombrie, iar avizele vor fi trimise ministrului Justiţiei în 29 octombrie, a anunţat marţi consiliul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri